哈囉~強

標題: 端午遊雙鹿石澗 2007/06/19
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
端午遊雙鹿石澗 2007/06/19

只有夏天才有藍天, 端午節, 很好的陽光, 好曬, 要行水線了.

一早便去到西貢市, 好多人, 荼餐廳都滿坐, 今天應該好多人去遊船河, 應下節游龍舟水吧.

搭街車到西灣亭起步, 很少人, 一路行到大浪西灣都唔多其他遊人, 在海上亦只見一艘遊艇, 真係可以成個灘霸晒.

在西灣開始入澗, 上到四疊潭, 只有數人在玩水, 他們都幾激, 多人都從7~8米高9地方玩跳潭, 唔怪得, 在這裡年年都咁多意外啦.

在四疊潭玩了一會, 又要起步往上行了. 天清, 好曬, 但只要一熱, 隨時可以下水, 所以非常輕鬆.  

到了鳴幽瀑, 又見之前隊伍在此開爐大休, 我們亦在此大休, 玩下水, 在水中食下野, 很寫意的, 煩惱盡消.

離開鳴幽瀑便要回陸線了, 只是上一個百多米的山坳, 都熱到出煙了, 不過中途都好多樹蔭, 可算不太辛苦.

去到赤徑, 便沿麥理浩徑上北潭凹, 乘巴士回西貢市, 食返個午餐, 再在碼頭悠行一會, 好多釣墨魚船出動啊, 係時候要玩釣墨魚, 雖然次次都釣唔到.

其他相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n127/

萬宜美景

大浪西灣

四疊潭

千絲瀑前合照

攀上千絲瀑

端午節當然要游龍舟水啦

鳴幽瀑

離澗

下望赤徑海

赤徑碼頭

蜘蛛蘭

其他相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n127/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
這條路線不錯,玩得啱啱好
見你食個自家粽,粽葉飄香,我都流晒口水, 好彩今日都有人家比d自家粽給我!
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #2 jojo 的帖子

你地行山都經常唔食野, 好容易餓食架

每行個零鐘應該一次小食, 再行個零鐘應該開爐大休, 咁先perfect
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
嘩!有你的優良條件的話,我一定食  
我係隊中算是很"擦"得,不過,王者之王,始終唔夠你來.
你睇下阿德連早餐都唔食,但係都咁夠件頭
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
如果只是行山, 我都會有肚腩
只要有緩步跑(不用行山), 先keep到無(or細)肚腩
頂部