哈囉~強

標題: 風中追風! 釣魚翁 2007/09/23
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
風中追風! 釣魚翁 2007/09/23

昨日好好太陽, 平時一號風通常都係好好天好到暈個種, 但今日的一號風, 就又風又雨, 雨就唔算大, 但風力就好驚人, 在一些當風位, 站也站不住, 隨時比風吹走.

路程唔長, 所以都遇見不少行山團隊, 簡單得來又有好風景, 是一條唔錯的路線, 今次我地唔洗兩個半鐘就行完7km添, 不過好風景只有在夏天, 因為冬天是沒有藍天行動的.

沿釣魚翁郊遊徑行, 在下洋山, 只要往"前路不通"的路牌上, 就可以到廟仔墩, 未上到墩頂, 已經好大風, 風聲大到聽不到人說話, 不能企著來行, 差不多是跪住來行添, 好好玩.

天陰好風, 所以行得好舒服, 唔累, 一口氣就上到釣魚翁山頂, 在山頂瀏覽四周美景, 兼且俾風承托住身體, 真係唔捨得走.

落了釣魚翁, 繼續前進, 上埋田下山, 因為在清水灣二灘才有車搭, 好多人都臨上田下山時離開. 上到田下山山脊, 重好風, 只要腳離一離地, 吹開個人成呎遠都得. 兩邊可以望海景, 左邊布袋澳, 右邊大廟灣, 風景一流. :face67:

去到了大廟灣, 沒有了山水豆腐花賣了, 個鐵皮屋只拆剩個支架. 之後我地沿車路回行至清水灣二灘乘小巴到將軍澳食返個午餐.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n138a/

滿天飛鷹

下著毛毛細雨

走在叢林中

勁大風的廟仔墩, 要跪住行

前望釣魚翁山

爬上釣魚翁

相思灣

清水灣

勁大風的田下山山脊, 真係行到飄起

田下山上

布袋澳

大廟灣

下往大廟

大廟前合照
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n138a/
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
後話, 原來在大廟灣看到對面的就是下次9月30日去露營的東龍島, 西南面個魚排大左好多. 又有個碼頭.

不過, 我地會去東北面, 都好似好平靜, 無乜點變

頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
如果昨日操山時係今日的涼風天就真係會飛啦.所以今日腳點酸,但還是輕鬆完成,行得仲快過前兩次,正. 每次比賽都有這樣的風好啦.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
這些風,平是行山就好玩囉, 如果是比賽, 吹到人都跌. 隻手顧得頂帽,又要跪住來爬.  唔帶帽的話,d頭髮絲左搭右搭, 好似地中海頭
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
今日有好多朋友操山, 有個唔洗10個鐘就完成麥徑最艱辛的50km的雙坳行(北潭坳至荃錦坳), 計一計, 大約16~7個鐘咪可以行晒100km
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
嘩!佢地使唔使停下來食野補充體力家 還是練習都有support
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
support? 咪中途個兩三間士多囉
頂部