標題: Trailwalker 2010! 偽行攝影之旅 2009/11/19-20 [打印本頁]

作者: Hello Keung    時間: 2010-11-21 08:23     標題: Trailwalker 2010! 偽行攝影之旅 2009/11/19-20

前 言

又係毅行大日子, 兩星期前, 唯一一次似樣D既練習仲扭傷埋, 日日搽跌打酒, 貼跌打膠布, 同埋食跌打丸.

活動日已經好得8899, 攃先有少少痛, 再加上一對FiveTen, 行步路都穩D, 自信心就返晒黎啦.

不過, 又係無點練習就落場, 即是又係食老本, 真係密密食.

正 文

今次小七散晒, Jojo及Charles入勁隊, 跟本尾燈都睇唔到, Elsa及Diamen遲起步兼早閃, 無晒影蹤.

不過中途就不斷遇見多年戰友Kenny, 山海4色郎隊 - Lam, Issue, Amy 等朋友., 還有不少很少見的山友呢!

今次本是攝影/攝錄為主, 初段都好D, 因為跟得到部分朋友速度, 有目標影下, 兼且今年大會好似少了啦啦隊及義工隊, Check point位都唔熱鬧, 以往有人注守的只剩下banner, 好冷清.

以往都試過9點起步, 但都是30個鐘左右完成, 那時都周圍見到好多隊伍在附近, 間中要排隊行添. 今次就不同了, 極多時間係前前後後好遠都無人, 好似平日行山差不多, 獨自一人行行行, 好寧靜既感覺.

在嶂上仲係好開胃, 到水浪窩亦好有力, 即時打個電話, 問一下快隊Charles既位置, 睇下差幾遠 (或許在CP3有豪support用多左時間呢), 嘗試用盡力, 去影返張相及片先好榭囉, 爆一爆唔影唔休, 因為一開始都無正式影過.

可惜實力差太遠了, 在水牛山打電話問Daimen位置時 (回覆是在家中), 已知Jojo及Charles已過CP4一個鐘以上, 無得追, 算, 套片又少了內容, 之後又發要相機耗電快左, 所以唔好影太多了, 專心地行吧.

去到沙田坳, 因次都話要食到佢地碟飯, 今次終於有胃口了, 食了不少.

上埋畢架山, 終於個胃有D唔舒服, 去到CP6走私坳時就絛晒胃口, 開始耍食power gel. 其實感覺到手腳是有力的 (因為在沙田坳食左飯嘛), 但個肚咕咕咕咁叫, 所以無乜精神.

捱下捱下, 就到CP8荃錦坳, 買了個杯麵, 幾經辛苦, 用左半個鐘先食一半...

清晨4點幾開始眼訓, 正好是第9段, 路是闊闊的, 可以訓住來行, 補充精神, 在天光時行埋最後的第10段.

原本在第9~10段時計過可以24小時內完成到, 可惜行完水塘路轉上由上年開始的新路時, 對腳實晒, 左膝筋膜痛, 落樓梯會好大件事, 而新路就是大量上落樓梯, 只能一步一步落樓梯, 一步一步的痛, 大失預算 (都只係2~3個鐘前的預算).

最後用了24小時08分完成, 為為我個人偽行最佳時間.

地點時間
Start北潭涌2010/11/19 - 09:00
CP 1 西灣2010/11/19 - 11:40
CP 2北潭凹2010/11/19 - 13:20
CP 3 水浪窩2010/11/19 - 15:51
CP 4 基維爾營地2010/11/19 - 19:10
CP 5畢架山2010/11/19 - 21:16
CP 6走私坳2010/11/19 - 22:30
CP 7鉛礦坳2010/11/20 - 01:13
CP 8荃錦坳2010/11/20 - 03:56
CP 9 吉慶橋2010/11/20 - 06:28
Finish 大棠 (保良局渡假營)2010/11/20 - 09:08
.

Welcome自由行,我就係啦!!

Annie

Annie陪同隊伍

山海4色郎

起步前

起步倒數

沿途大量毅行教室

西灣山頂檸檬站

CP1西灣 19/11:40

鹹田灣

CP2北潭凹 19/13:20

又見山海4色郎

慢慢步上牛耳石山

魚蛋未熟, 在嶂上食豆腐花先

CP3水浪窩 19/15:51

見到馬克做支援

CP4基維爾營 19/19:10

阿Lam太快又再等其餘3色郎

飛鵝山道扎山道交界

沙田坳

食前

食後

CP5畢架山 19/21:16

好冷清的畢架山

CP6走私坳 19/22:30

針山上無人停留

上草山前的私人機構水站, 正!

上年零度毅行, 就是在抱這樹半暈

CP7鉛礦坳 20/01:13

鋼線麵邊個食

上年零度毅行, 就是訓在這裡近2個鐘

大帽頂

CP8荃錦坳 20/03:56

望住食物...又食唔落

CP9吉慶橋 20/6:28

防隊伍short-cut的檢查點

Final大棠 20/09:08, 終點線

24小時08分完成
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n300/
作者: Hello Keung    時間: 2010-11-21 10:28

預留位置, 得閒先出片啦, 雖然今次影得唔多video.
作者: jojo    時間: 2010-11-21 10:35

勁喎 ! 自由行+負重,食到野兼做到personal best!   可以隨時入到以上相片隊伍都無問題啦
作者: jojo    時間: 2010-11-21 10:42

QUOTE:
原帖由 Hello Keung 於 2010-11-21 10:28 發表
已知Jojo及Charles已過CP4一個鐘以上, 無得追, 算, 套片又少了內容, 之後又發要相機耗電快左, 所以唔好影太多了, 專心地行吧.

比你追到,我地咪好瘀皮 有成隊魔鬼support 挅我地走.
作者: Hello Keung    時間: 2010-11-21 10:52     標題: 回復 #4 jojo 的帖子

只是中段遮, 你地未盡全力吧, 即使俾我追到, 我我都會榭晒啦, 點都要抖返個幾兩個鐘
作者: Charles    時間: 2010-11-21 11:46     標題: 回復 #5 Hello Keung 的帖子

無人扯你,又唔使等前納後,自己一個人行24hr就好地地,真係服o左你。咁你都幾難入隊夾腳喎。
作者: Charles    時間: 2010-11-21 11:53     標題: 回復 #1 Hello Keung 的帖子

中途你都遇到咁多相識support,有無得撈番D湯水飲呀?
在沙田坳,你不如叫佢比兜汁同碟飯你,睇o下可唔可以平D,你都無食過D牛腩。
作者: Hello Keung    時間: 2010-11-21 12:10

回復 #6 Charles 的帖子

不嬲隊際就係難架啦, 有好多既因素會慢左, 但係有隊的話, 氣氛會好好多, 感受會深好多, 唔同玩法.

回復 #7 Charles 的帖子

我有食一舊架, 好好味, 只係怕食肉多難消化, 所以唔多食. 而家諗, 可能因為無肉頂住個胃, 無得磨, 所以次後胃痛.
作者: Charles    時間: 2010-11-21 12:34     標題: 回復 #8 Hello Keung 的帖子

有隊就無咁易放棄,不過都真係要夾得啱腳至好玩。

對於食的睇法,今次又有另一種體會。食D濃味暖粥的確係幾好,暖胃。反而肉類就不宜太多,難消化。
Power Gel都只係臨尾見眼瞓至食兩包。
作者: Hello Keung    時間: 2010-11-21 12:39     標題: 回復 #9 Charles 的帖子

粥係最正, 我就有帶450ml 粥, 可能因為食粥, 所以咁遲個胃先有事
作者: jojo    時間: 2010-11-21 13:42     標題: 回復 #10 Hello Keung 的帖子

講得無錯,粥係最好,好易入口. 如果加薑一齊煲,晚上胃寒,對胃好呀
作者: Else    時間: 2010-11-21 15:34

我遲到係因為巴士遲咗,八時十多分巳在西貢等94,等到8:40分巴士才來,上車時見Daimen所以我們差不多同時起步,然後兩分鐘就唔見佢啦!
我冇早閃,到終點是10:45。詳情遲些再出。
作者: Hello Keung    時間: 2010-11-21 16:18

QUOTE:
原帖由 Else 於 2010-11-21 15:34 發表
我冇早閃,到終點是10:45。詳情遲些再出。

25個幾鐘, 掂

搭小巴快好多呀, 係就貴D, 我就係搭小巴 如果人多, 我會找人合資搭的士呢
作者: Charles    時間: 2010-11-21 22:12     標題: 回復 #12 Else 的帖子

今次係真的靠自己去完成,仲要係personal best,恭喜、恭喜
相信你感冒都因為出o左一身汗而好番。
今年經歷的又可以講足一年了。
作者: jojo    時間: 2010-11-21 22:51     標題: 回復 #13 Hello Keung 的帖子

該日行埋的士站, 隨時都找到兩三個人夾啦. 星期五那天早上的士站等其他team members 時,都有兩個人問我地係咪搭的士, 係就一齊.  如果搭,每人都只係$11 蚊左右遮.
作者: jojo    時間: 2010-11-21 22:53     標題: 回復 #12 Else 的帖子

出年要挑戰 23 hrs 啦.
作者: Else    時間: 2010-11-22 10:44     標題: 回復 #13 Hello Keung 的帖子

如果明年玩,一定改坐小巴唔再等巴士。
作者: Else    時間: 2010-11-22 11:07     標題: 回復 #14 Charles 的帖子

行的時候不知是否身體機器不停轉動發熱,反而停止了咳也沒有討厭的 running nose,但晩上在checkpoint坐下來時就咳不停,回家後不消一會又打回厡形 :-(
作者: Else    時間: 2010-11-22 11:28     標題: 回復 #16 jojo 的帖子

挑戰23小時於我是不可能,我平時練習的總時數約23.5 hrs,我這次的休息時數約125 mins.
上下山的速度沒有太大的空間可減,上斜路是我的死穴,偏偏好多段的斜路,赤徑,水浪窩至馬鞍那段,金山,草山,大帽山後段,上斜都是人過我的。自己巳滿意今次的成績,最緊要行完後不至成個人散晒,能 between 25~26 巳是自己健康狀態的一個指標,不求更快但求每次可以完成。
作者: Charles    時間: 2010-12-7 18:12     標題: 回復 #1 Hello Keung 的帖子

睇番你第9、10段時間用成5個鐘,淨係縮短呢段時間就可以做22字頭。
作者: Hello Keung    時間: 2010-12-7 21:12     標題: 回復 #20 Charles 的帖子

我係在荃錦坳用左30分鐘食野... 之後用4個半鐘行埋9~10段, 差不多了
作者: Charles    時間: 2010-12-7 22:29     標題: 回復 #21 Hello Keung 的帖子

食快D又跑快兩步就可以快個幾鐘啦!
CP7至CP8都唔使用兩個幾鐘咁多時間啦,減D!減D!
係喎!話時話。初時你咪話拍住Donald果隊行咩,點解依家連相都無張?
作者: jojo    時間: 2010-12-7 23:07     標題: 回復 #21 Hello Keung 的帖子

咁"知音" 食半小時.
作者: Hello Keung    時間: 2010-12-8 09:26     標題: 回復 #23 jojo 的帖子

半粒鐘, 都食唔到半個杯麵呢
計過d體力, 應該夠行到尾, 所以食唔完就趕時間, 正正4:30就起行.
作者: Charles    時間: 2010-12-8 13:54     標題: 回復 #24 Hello Keung 的帖子

我o地果隊有人在鉛礦凹唔使半個鐘就砌o左兩個麵。
我就想砌都無時間砌,早知上大帽都要等,就砌番個麵至行啦。
作者: Hello Keung    時間: 2010-12-8 15:53

鉛礦凹d麵, 咁難消化, 砌完就無力上大帽
鉛礦凹, 我都坐左近半個鐘, 同d呀嬸傾計
作者: jojo    時間: 2010-12-8 23:25     標題: 回復 #26 Hello Keung 的帖子

d呀嬸問你係咪由西貢來呀?
作者: Charles    時間: 2010-12-8 23:44     標題: 回復 #26 Hello Keung 的帖子

你都幾攸閑喎,仲可以同阿嬸傾謁,即係仲有大把貨啦。
作者: Hello Keung    時間: 2010-12-9 09:46

回復 #27 jojo 的帖子

d呀嬸係大會請返來工作, 主要是清潔, 佢地問毅行係乜來.

回復 #28 Charles 的帖子

無價先要休遮

歡迎光臨 哈囉~強 (http://www.hellokeung.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0