標題: 青大石澗 2007/09/16 [打印本頁]

作者: Hello Keung    時間: 2007-9-16 20:53     標題: 青大石澗 2007/09/16

昨晚先係元朗BBQ到12點, 一早又要入元朗集合去行澗, 開始時好眼訓下, 而返屋企的車程中, 在巴士上睡著添.

乘小巴去到下白泥村, 只是一年無來, 由流浮山至下白泥, 好多農田填平了, 不過暫時都未起野.  

去到下白泥, 因為澗道入口都幾遠, 今次又要周圍搵先找到.

入澗, 起步不久便踏正璧鬆石, 石一翻, 便一腳跣入水中, 很好, 唔駛就住來行, 又可以走在澗中了.

青大石澗, 澗闊但水淺, 大多只是2~3呎水深, 不時在水中行都幾輕鬆. 接著Joanna又跣落水, 之後就除了Charles之外的4個人都好多時係水中行.

去到臥龍潭, 我地並不在主潭玩, 反而就在潭頂的水簾小潭作個小休, 個水簾好好現, 好似做水療按摩般, 好舒服.

小休後, 便往四疊潭往發, 路可以就是任行, 一個個大石小石, 可以行住跳住前進, 但就其中一跳, 腳一跣, 向前爬低, 簡直想心口碎大石, 抱住左舊石爬係到, 成半分鐘先可以回氣爬返起身.

去到四疊潭中最大潭的第三潭, 我地就此大休, 由於瀑底石位好易爬上, 我地就不停的在瀑底下玩, 玩左成半個鐘以上.

一路上, 好快便出澗了, 出澗後還有一大段上山路, 今日天好焗, 無乜風, 所以上去坳頂都幾索氣. 之後的都是向下, 最終去到良景村.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n137/

下白泥村

入澗了, 澗口寬闊

堤壩

行開有癮, 不停的下水行

臥龍潭頂水療小休1

臥龍潭頂水療小休2

臥龍潭頂水療小休3

四疊潭入口的合照

四疊潭的第一潭

四疊潭的第三潭

大休於四疊潭的第三潭

水簾下

勝利

齊起腳

飛身去跳水

離澗上山

完成
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n137/
作者: jojo    時間: 2007-9-16 22:52

上年去青大石澗,剛離澗上山就落傾盆大雨, 又響雷, 團友都一步一驚心, 回到家才知道那塲雨在大城石澗山洪害死了一家三口的爸爸.  我地都算拾番條命仔
今日行的感覺又唔同,很輕鬆, 在大休時,仲玩番夠本添.
奇人奇技, 下次我地跳唔過的大石, 麻煩你來一招心口碎大石  上星期的雞公嶺後記呢  吞pot
作者: Hello Keung    時間: 2007-9-16 23:36

心口碎大石係經過長時間訓練, 令對鞋成為光頭tire先可以百試百碎架

上次用手機影d相, 因為按錯掣, delete晒, 無左相, 又無特別事件發生(例如, 心口碎大石), 所以無左雞公嶺後記
作者: janet_wf    時間: 2007-9-17 15:07

嘩~ 見到你地又行山真高興, 我就做到只積咁, 要10月後才有空和你們相聚~
等埋我呀~
作者: Hello Keung    時間: 2007-9-17 15:18

10月就唔止行山, 仲要去露營呀
作者: jojo    時間: 2007-9-17 15:25     標題: 回復 #4 janet_wf 的帖子

就九月二十九日到三十日同我地去露營啦
作者: janet_wf    時間: 2007-9-17 21:48

未得呀~  起碼要10/5之後才有空 抖啖氣
作者: Hello Keung    時間: 2007-9-17 21:51

10月6日搞緊個終極好味BBQ活動喎
作者: jojo    時間: 2007-9-17 21:55     標題: 回復 #7 janet_wf 的帖子

o岩o岩6號borrrr, 有個"空"就來一齊玩啦
作者: Charles    時間: 2007-9-18 00:03

去露營又係到諗餐單的時候,究竟係燒鰻魚煲仔飯,定係??雞煲好。諗起都流口水。
作者: jojo    時間: 2007-9-18 09:35

上船前, 咪一齊睇下西灣河街市有什麼海鮮買囉  唔使行, 帶多d野都得.

歡迎光臨 哈囉~強 (http://www.hellokeung.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0