標題: 大城石澗全溯西南坑 2007/10/14 [打印本頁]

作者: Hello Keung    時間: 2007-10-14 20:50     標題: 大城石澗全溯西南坑 2007/10/14

原先諗住行吊燈籠, 但昨日中午有點熱, 怕行無遮無擋的吊燈籠會熱暈, 所以轉行澗, 但全程陰陰天, 行山都OK.

一般行大城石澗都是行下游段, 即是去到肥佬麥為止, 此段大多是大舊石, 需要經常在大石上跳躍, 所以都幾攰下.

下游段很多大潭小瀑, 如果玩開和衣隨時下水的朋友, 其實可以不斷在澗中玩住水上行. 而我地亦大休左兩次, 分別在鏡花潭及楓葉潭.

由於無乜太陽, 行起上來都唔係好熱, 當大休下水時, 分外覺得冰凍, 每次下水, 都要慢慢的, 在潭邊逐步逐步浸落水, 適應段便可以同平時一樣咁游來游去了.

在鏡花潭, Charles在潭發現在一隻小蛙扮石, 以為我地睇唔到, 牠得知我地發覺現牠之後, 就立刻躲藏, 又在另一個石邊石, 但我地咪又係贂到佢呢!

當在潭鏡花潭中玩水時, Joanna在近瀑下的位置發現有些蝦游來游去, 而且竟然可以輕易地把牠捉到, 立即游返上岸, 影返幾張相.

一路係咁上, 好似好耐都未到肥佬麥, 但其實下游段只是5km左右吧.

沒停多久便離開肥佬麥, 續往上游段, 上游, 潭明顯的細了, 瀑明顯的高了直了, 由於路亦明顯的濕了名多了點青苔, 跳躍時則要較為小心一點.

上游有分西南坑及西北坑, 我地今次行較易的西南坑, 約1.5km, 但亦有2星半至3星難度. 不知為何帶頭的團友唔停咁行, 只要停一下影相, 便連隊尾都找不到了, 好難追.

不斷直攀, 好攰下, 亦快唔到, 所以唔行得太快, 但都可以用1個鐘完成上游段. 連接到博徑第8後下山的之字路, 我地就一直跑, 跑到荃鎬坳, 息巴士回荃灣食返個下午茶餐.

今次實在太多相片了, 看埋"全部相片"才好啊!

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n142/

相關相片: 大城石澗全溯 2001/04/29

入澗

跳躍與攀爬

木橋

水流

有個靚字

靜靜的小蛙, 正在扮石

鏡花潭大休

在瀑下徒手捉到隻蝦

活蝦刺身?

山鳥石

大跳躍

又在楓葉潭大休

浮來浮去

肥佬麥

上游路段開始

跳躍

西南坑正式開始

不斷直攀

其中一個高位回望

出澗了

開揚路上
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n142/
作者: jojo    時間: 2007-10-15 10:19

全條澗追到我氣都咳, tommy怏到離奇

其實隻蝦,拑完我隻腳,又特登比我捉,又比你差d食o左落肚  它也玩得好開心

連玩兩日,weekend過得好充實
作者: Hello Keung    時間: 2007-10-15 14:24

Tommy可能靜靜地操緊喇 , 唔通佢想黎返一次毅行
作者: Hello Keung    時間: 2007-10-15 20:26

多謝Tommy行澗之前送俾我地既Godiva朱古力, 好好食

作者: Jess    時間: 2007-10-15 20:56     標題: 回復 #4 Hello Keung 的帖子

嘩! 恨死人啦, 行澗有 Godiva 朱古力食, 唔知下次 BBQ 有冇呢?
作者: Hello Keung    時間: 2007-10-15 21:00

Tommy一馬當先, 唔停咁行, 唔停咁爬, 可能為免扯爆我地, 所以預先俾定d朱古力我地食, 等我地有能量跟住佢黎行囉
作者: jojo    時間: 2007-10-15 21:21

Tommy昨日請Godiva比我地食家啦  他給我選擇的dark chocolate一早食晒啦  唔係的話,我一早被佢扯爆o左啦

歡迎光臨 哈囉~強 (http://www.hellokeung.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0