標題: 舒適漫遊! 麥徑第3-5段 2007/10/27 [打印本頁]

作者: Hello Keung    時間: 2007-10-27 21:02     標題: 舒適漫遊! 麥徑第3-5段 2007/10/27

今日的溫度好適宜行山, 早上陰陰天無太陽, 下午2時後先有太陽, 但都開始弱了, 所以今日行山的人都比較快些吧!

之前請教過1198, 今次終於可以食返個早飯先行山, 好在食左個叉燒飯, 全靠哩個飯先行得晒

去到北潭凹好多人下車, 但大部分都是往赤徑方向行, 只有幾個是上牛耳石山. 上到開揚位, 已見上牛耳石山上有十數人, 短期目標當然是過了佢地啦.

去到嶂上, 又無補給一下, 飲返罐可樂, 精神返, 要預備一下保礦力了.

一路過人, 終於在雞公山頂先過晒先前在牛耳石山頂的人, 都算幾好了. 在雞公山頂什麼也沒有可影, 一來個天濛濛, 二來沒有了標柱, 名牌又俾人攞埋.

要當係行全程毅行的心態, 在下雞公山時, 不會用盡去唬落去, 會跑下, 行下, 留力, 唔好寧對腳累.

去到水浪窩, 食下野先, 買左兩個西龍傳香的飯糰, 好難食亦好困難食, 飯好黏, 有有d類似粗米的飯, 食到好累, 又唔好味, 最終只食到半個, 不過都要留返剩下個d, 當作後備食物, 行完先掉.

真係好在個晨早叉燒飯, 仲有力量輸出, 一級一級的上馬鞍山, 完全不是難度, 由水浪窩至馬鞍山坳位都只是中途休息過一次咁多遮.

上到彎曲山, 又可以半行半跑的號落昂平再到茅坪. 原本在水浪窩見到出發的行人都散晒了, 一d好快就在黃竹路落去西貢, 一d在昂平落去大水井, 最後一個在茅坪落去梅子林. 當然仲有d係在後面不知所蹤呢. 附近唔見晒d人了.

去到長城古道, 一條好耐之前已經用石砌的道路, 又長, 建築地又高(好似係香港最高的古道), 搬石都幾係野.

長城古道砌得咁靚, 斜度又好, 當然要用"水上飄"的方式跑完佢, "水上飄"的重點要怏要穩, 一步連一步, 只用半個腳前掌著地, 靠地心吸力向下跑, 唔洗點大腿用力, 太約5分鐘就過了2個標了(1km), 不過其有一步跣了一跣差d卜街.

去到基維爾營地前的石檯, 休息一下影下相, 終於有人趕上了, 一個鬼佬, 今次, 我又用佢都目標來行啦.

在大佬山前, 已經過了一次鬼佬, 不過我在沙田坳食得慢, 佢在士多好快的食完就起行了.

獅子山行得多, d路都行到慣左, 所以行得都好輕鬆, 不過今次有d唔同, 因為沿途好多時都有d馬驑係路傍甚至路中間, 唔怕人, 好鬼煩, 反而在畢架山之後, 見到有隻狗從路傍草叢跑出來, 但係佢仲驚過我, 佢彈一彈, 向後跑了幾跑, 但由於我唔停咁行, 佢好驚, 找個草叢跑去.

剛剛好, 大埔道趕得切追返個鬼佬.

毅行路線: 北潭凹 (09:41) -> 水浪窩 - 毅行CP3 (11:45, 分段2hr4min) -> 基維爾營地 - 毅行CP4 (14:56, 分段3hr11min) -> 畢架山氣象站 - 毅行CP5 (17:04, 分段2hr8min)

麥徑路線: 北潭凹 (09:41) -> 水浪窩 - 麥3完 (11:45, 分段2hr4min) -> 芙蓉山 - 麥4完 (14:59, 分段3hr14min) -> 大埔道 - 麥5完 (17:38, 分段2hr39min)

全長33.5km, 7小時57分鐘完成

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n145/

食個早飯,掂晒! 萬年華的叉燒飯

北潭凹 - 麥3開始,毅行CP2 (09:41)

上牛耳石山

嶂上,保礦力登場

前望雷打石山

見到望雞公山頂了

落到腳震

水浪窩 - 麥3完,毅行CP3 (11:45)

好難食的西龍傳香飯糰, 只食到半個

新植樹區

上望馬鞍山

馬鞍山坳位

昂平

長城古道, 用"水上飄"行完佢

快到基維爾了

基維爾營地 - 毅行CP4 (14:56)

芙蓉山 - 麥4完 (14:59)

大佬山氣象站在手中

沙田坳士多補充一下先

分叉口

回歸亭

煙霧中的九龍

畢架山氣象站 - 毅行CP5 (17:04)

大埔道 - 麥5完 (17:38)
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n145/
作者: jojo    時間: 2007-10-27 22:44

叉燒飯唔係好大碗者,你都涯到去大埔道.  
原來你未試過這間的飯團, 可能太cheap和太健康, 不合強哥口味
反而條長城古道,我怕"咬柴",不敢行得快
好大膽呀!一支弓行埋第5段,天又開始陰,又靜. 咁多馬騮實嚇死我
呢個公仔好得意,即是追番個鬼佬好得戚
作者: Hello Keung    時間: 2007-10-27 22:52     標題: 回復 #2 jojo 的帖子

d飯糰都係好難"趙"呀, "趙"到無力

長城古道飄得最舒服

如果d馬騮跳過來, 我就一支行山棍"藕"落去
作者: janet_wf    時間: 2007-10-28 00:12

你呢段路.   不經不覺都行了數十次囉
作者: Jenny    時間: 2007-10-28 01:03     標題: 回復 #4 janet_wf 的帖子

係呀!強記係好多人的師coach !
I'm his trainee as well
作者: Hello Keung    時間: 2007-10-28 07:25     標題: 回復 #5 Jenny 的帖子

咁你而家係外國, 將你識既行山技巧"發揚光大"啦
作者: SW5516    時間: 2007-12-31 15:31

上星期五行左第三段
都要成三個鐘
作者: Hello Keung    時間: 2007-12-31 16:51     標題: 回復 #7 Limlim 的帖子

行埋落去第4第5段就會快架喇

你幾時join我地行呀
作者: SW5516    時間: 2007-12-31 17:06     標題: 回復 #8 Hello Keung 的帖子

你地的步速咁快
我無可能追得上
作者: SW5516    時間: 2007-12-31 17:11

計下都行了第一,二,三,七,九及十段
下次可能分別行埋 第四五六段
算是行過 麥徑
作者: Charles    時間: 2007-12-31 17:20     標題: 回復 #9 Limlim 的帖子

我地剛剛行吊手岩都係大約10k,都行左近四個鐘,同你腳程差不多。
作者: Hello Keung    時間: 2007-12-31 17:38     標題: 回復 #9 Limlim 的帖子

我鍾意閒遊架, 係Jojo同Charles行得快遮
作者: SW5516    時間: 2007-12-31 17:50     標題: 回復 #11 Charles 的帖子

你同jojo 上針山都係40 分鐘
我要成 1小時15 分呀
作者: jojo    時間: 2007-12-31 17:50     標題: 回復 #12 Hello Keung 的帖子

你講野咩 次次上山最快該個係你我都快唔過你既
作者: Charles    時間: 2007-12-31 18:25     標題: 回復 #13 Limlim 的帖子

近排無乜比賽,唔使操,所以我都喜歡大嶞後行山。慢慢行可以睇風景,跑山時就無咁?閒情,顧住睇路。
作者: SW5516    時間: 2008-1-2 17:57

你地真係會慢行
唔怕我同我女人拖慢 ??

上次行牛耳石山
過了後要落山有一段路都幾難行
我女人險些行唔到
作者: jojo    時間: 2008-1-2 18:20     標題: 回復 #16 Limlim 的帖子

你找日同我地行一次先羅
作者: Charles    時間: 2008-1-2 19:05     標題: 回復 #16 Limlim 的帖子

近排我都喜歡跟隊尾行,既輕鬆又寫意,大家都無壓力,純郊遊feel。
98年行毅行,因為隊員受傷,我成隊team都係慢慢陪住佢行,用左47.5hr,所以慢慢行無問題。
作者: SW5516    時間: 2008-1-3 18:01

咁你地下次會係幾時行
等我問下女人先
作者: jojo    時間: 2008-1-3 20:08     標題: 回復 #19 Limlim 的帖子

今個星期日,阿小強有比賽,他不來. 13號該星期日又因特別原因,要搞燒烤,行唔到山. 如你要見人齊d, 就暫時20號的星期日啦.
行山前一兩天會出電郵通知行邊樹

慘lou, 屯門該頭山火處處, 青山秃頭秃又秃.唉!
作者: Hello Keung    時間: 2008-1-3 20:15     標題: 回復 #19 Limlim 的帖子

我 19~20/1 or  26~27/1 會去長咀露營, 日子未firm實

如果你地星期六早上唔洗返工, 12/1(Sat)朝早同你地行返次牛耳石山(西南脊)啦
作者: jojo    時間: 2008-1-3 21:00     標題: 回復 #21 Hello Keung 的帖子

嘩!又o黎呀 營底快穿,唔怪得急住買個同款啦

牛耳石山....仲要係西南脊,講到咁是不是正路來? 要攀爬
作者: Hello Keung    時間: 2008-1-3 21:36

好簡中用下手會方便d, 好果夠力只用腳都OK, 有次玩2日1夜定向揹住個55L露營背囊都係咁上
作者: jojo    時間: 2008-1-3 22:00     標題: 回復 #23 Hello Keung 的帖子

通常你咁講,我要upgrade下呢條路的難度.

若果安排到,再通知你
作者: Hello Keung    時間: 2008-1-3 22:09     標題: 回復 #24 jojo 的帖子

難度唔高, 比蚺蛇尖易行, 又比釣魚翁難行.
作者: SW5516    時間: 2008-1-5 11:20     標題: 回復 #20 jojo 的帖子

20 號唔得
有朋友由外國回來

二月有冇期呀
作者: SW5516    時間: 2008-1-5 11:22     標題: 回復 #21 Hello Keung 的帖子

又去 wildcamp 你都好密下

星期一至六都要返工

同埋你咪想我咁勁可以玩呢的難度高的路線
作者: jojo    時間: 2008-1-5 21:36     標題: 回復 #26 Limlim 的帖子

其實我地每個星期日都出來行,二月是農曆新年borr, 不過都會照行ga 到時你想行前,通知我地
作者: jojo    時間: 2008-1-5 21:37     標題: 回復 #27 Limlim 的帖子

勁...可以訓練出來ga
作者: Hello Keung    時間: 2008-1-5 22:26

點解我練極都咁弱架
作者: SW5516    時間: 2008-1-6 13:42     標題: 回復 #30 Hello Keung 的帖子

你都叫弱
咁我咪

歡迎光臨 哈囉~強 (http://www.hellokeung.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0