標題: 渣打馬拉松 2009 [打印本頁]

作者: daimen    時間: 2008-10-3 21:01     標題: 渣打馬拉松 2009

渣馬又開始報啦

http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/home/default.jsp

10月31日前報名有優惠

終點又是維園,又要入人群
作者: Hello Keung    時間: 2008-10-3 21:38

我網上報唔到名, 唔通天意要我唔好參加
作者: jojo    時間: 2008-10-3 21:45     標題: 回復 #1 daimen 的帖子

仲猶豫兼且無咩信心報添
作者: jojo    時間: 2008-10-3 22:05     標題: 回復 #2 Hello Keung 的帖子

慳d啦可能一窩風報名,jam左o者. 遲d再試
作者: Hello Keung    時間: 2008-10-6 14:22

原來因為唔受東亞card (我無其他card), 但個登記又hold住左, 最後要打電話去, 人手同我落.
作者: daimen    時間: 2008-10-6 18:38     標題: 回復 #5 Hello Keung 的帖子

我都要用人手做
Check 左,已經在全馬先進組1
作者: jojo    時間: 2008-10-6 22:01     標題: 回復 #6 daimen 的帖子

先進組我諗同你差唔多
都係過埋今個星期日的熱身賽先
作者: Hello Keung    時間: 2008-10-6 22:18

我都先進組啦
作者: jojo    時間: 2008-10-24 16:49

剛剛報左全馬....噩夢的開始
作者: daimen    時間: 2008-10-24 17:44     標題: 回復 #9 jojo 的帖子

好野,
多左一個人操
作者: Hello Keung    時間: 2008-10-24 21:21     標題: 回復 #9 jojo 的帖子

以你既步速, 行都可以去到終點啦
作者: jojo    時間: 2008-10-24 22:08     標題: 回復 #11 Hello Keung 的帖子

跑步係我勁弱項
泥路同食屎路又不同,過左兩小時,每跑一步都開始痛到腰心腰肺
死就死啦
作者: jojo    時間: 2008-12-25 20:33     標題: 比死更難受

好痛苦, 好辛苦. 今日跑左30k,3.15分. 兩條腿痛到死. 尾該5k成日要拉筯涯埋去,跑到頭耷耷.  42k點涯呀,仲要上落橋,人都癲
作者: daimen    時間: 2008-12-26 00:05     標題: 回復 #13 jojo 的帖子

你跑邊處,如果30k是跑i圈好易頭暈
話是話,今年都未跑咁長,最長是22k,你跑咁多我地咪好有
作者: daimen    時間: 2008-12-26 00:06     標題: 回復 #13 jojo 的帖子

你跑邊處,如果30k是跑i圈好易頭暈
話是話,今年都未跑咁長,最長是22k,你跑咁多我地咪好有
作者: Charles    時間: 2008-12-26 14:55     標題: 回復 #13 jojo 的帖子

Because can't key in chinese in the computer that using, so change to english channel.

You ah, 'ng ho push gum hard', I don't even buy my shoes and don't when to start my training ah.
作者: Hello Keung    時間: 2008-12-26 16:58

回復 #15 daimen 的帖子

我連10k都未練過, 我仲大壓力啦

回復 #16 Charles 的帖子

你讓半腿都快過晒我地啦, 點洗買鞋喎
作者: jojo    時間: 2008-12-26 21:36     標題: 回復 #14 daimen 的帖子

係青衣城沿海濱長廊,跑去青泰苑(即長發公屋), u turn到青衣運動塲跑一圈,再去海欣花園, u turn返青衣城,一個圈5k, 6個圈即30k. 好處,帶水樽可以到運動塲refill, 唔使數圈數到暈駝駝. 唔好處當然硬地傷腳啦

你地d男人跑咁快,頭20k已經賺了好多時間,後邊慢d都唔使驚過時. 我一起步已經慢. 過25k,慢上加慢恐怕又被人撈上車
作者: jojo    時間: 2008-12-26 21:38     標題: 回復 #17 Hello Keung 的帖子

強記:上年,你無練,都跑完啦. 我只係希望跑完o乍
作者: jojo    時間: 2008-12-26 21:40     標題: 回復 #16 Charles 的帖子

咦!係大陸都沒有中文輸入法,鄉下人d英文咁勁
作者: Hello Keung    時間: 2008-12-26 22:19     標題: 回復 #20 jojo 的帖子

我見d國內人用電腦係用國語併音, 我估係唔識打
作者: daimen    時間: 2008-12-26 23:51     標題: 回復 #19 jojo 的帖子

你記錯啦,
小強係有腳背傷都跑完賽事,好像因為有筋膜炎和腰背痛,而不能練習
今年佢又冇傷,我估佢應該好易放出,睇下星期日佢ge成績就知道
作者: Hello Keung    時間: 2008-12-27 00:25     標題: 回復 #22 daimen 的帖子

自從2星期前的樂善盃右膝痛, 而家都簡中隱隱作痛, 都係無練, 所以今個星期日都危危乎
作者: jojo    時間: 2008-12-27 13:28     標題: 回復 #23 Hello Keung 的帖子

平時無咩點練,樂善都快我1,2分鐘啦.   明天你都係練習o者,唔使危危乎.
作者: Charles    時間: 2008-12-29 11:51     標題: 回復 #17 Hello Keung 的帖子

從來都未試過咁跑42K,事前準備同埋比賽策略都唔知要點,中途可能有好多變數。估計應可在發定時間內完成,但可以做到咩野時間都係未知之數。因為無咩競爭性,又係第一次,所以無咩壓力,可以享受比賽。
作者: Hello Keung    時間: 2008-12-29 15:41     標題: 回復 #25 Charles 的帖子

有壓力架, 俾架極樂巴士追到, 就要上車休息, 嘆返下喇
作者: Charles    時間: 2008-12-30 15:30     標題: 回復 #26 Hello Keung 的帖子

極樂巴士會捉人上車咁恐怖?
作者: Charles    時間: 2009-1-5 16:29

卒之用$432,重金買下「尾樽農」跑鞋,依家要即極操綀,完成賽季最後一場比賽。

圖片附件: shoes.jpg (2009-1-5 16:29, 63.86 K) / 該附件被下載次數 375

作者: Hello Keung    時間: 2009-1-5 22:08     標題: 回復 #28 Charles 的帖子

每個跑馬拉松既朋友必備1對
作者: Charles    時間: 2009-1-6 10:25     標題: 回復 #29 Hello Keung 的帖子

價錢都仲可以接受,諗住著四、五年ga,一年一百蚊。
作者: daimen    時間: 2009-1-6 14:48     標題: 回復 #28 Charles 的帖子

用左優待券,還要貴八大元正(我買左8KN-95460)
無天理呀

亞CK,間野是否你開架
http://www.cksports.com.hk/band/mizuno/shoe.html
作者: Charles    時間: 2009-1-6 15:18     標題: 回復 #31 daimen 的帖子

我對鞋同你果對同款咩
依家旺角通街都有八折喎。
作者: jojo    時間: 2009-1-6 20:27     標題: 回復 #31 daimen 的帖子

燒烤日有真人show過黎睇啦
仲有呢個牌子的跑鞋asics,香港運動家近派先有得買.有同事早兩年係日本掃貨添
http://www.a-n.com.hk/
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-6 21:17

asics 係最高階既人著, 我地著美尊龍就OK喇
作者: Charles    時間: 2009-1-7 11:38     標題: 回復 #34 Hello Keung 的帖子

我地呢D忽然跑步ge人,唔使用咁貴ge野。只要跑完對鞋同對都無爛就得。
作者: daimen    時間: 2009-1-8 17:03     標題: 再放一次-跑步預測計算機

http://www.runlover.com/calculator.html

作者: jojo    時間: 2009-1-8 19:24     標題: 回復 #36 daimen 的帖子

個預測計算機氹得我幾開心borr, 5小時內. 哈哈.
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-8 20:38     標題: 回復 #36 daimen 的帖子

計完, 超時, 要上巴士
作者: daimen    時間: 2009-1-8 23:07     標題: 回復 #38 Hello Keung 的帖子

我都唔夠膽去計
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-9 09:11

QUOTE:
原帖由 daimen 於 2009-1-8 23:07 發表
我都唔夠膽去計

唔夠膽, 幫你計埋啦 係4小時30分之內
作者: Charles    時間: 2009-1-9 10:04     標題: 回復 #36 daimen 的帖子

跟佢計法,我都可以4小時30分內,好似唔信得過,有無咁筍呀。
作者: jojo    時間: 2009-1-9 12:15     標題: 回復 #40 Hello Keung 的帖子

嘩...好快o者
作者: jojo    時間: 2009-1-22 09:04

死火!尋晚訓訓下轉身條右腰好痛,今朝痛到差不多落唔到床. 要扶住來行每一步. 穿褲都有問題,塗了摩擦膏,食了兩粒必理痛,才叫做好番dd.
前晚跑了15k ,尋晚跑了10k之麻. 本身右條都有事,可以係急性發炎. 要去睇醫生. 星期日仲要跑長途
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-22 09:14     標題: 回復 #43 jojo 的帖子

咁跑法, 好快連行都唔洗
作者: daimen    時間: 2009-1-22 10:29     標題: 回復 #43 jojo 的帖子

大姐,咁練法,好快冇wo
是否想有借口唔想比賽
星期日唔好再跑啦,弄傷就冇得博啦
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-22 18:27     標題: 回復 #45 daimen 的帖子

而家Jojo都差唔多話要傷出啦,
不如搞多d海鮮活動或BBQ活動.
作者: jojo    時間: 2009-1-22 22:32

仲有一線生機
今朝去睇骨科西醫,由11時前睇到2時. 餓到暈.
已經痛到出汁,坐又唔係,企又唔係,面形扭曲,又要行去照x-ray. 來來回回累死
d片,當然佢致識睇. 話咩咩椎盤間突出,打左支針止痛.但返到工司仲係無咩分別.只係鬆左少少.
有同事介紹廟街針炙師,名人都去睇過borr, 馬不停蹄又去.那醫師睇過張x-ray,沒說什麼,模一模右腰,話我扭傷了右腰.叫我唔好兩頭扭! (可能昨晚做熱身扭了好多腰??)推拿左一陣,針炙+"up"藥足足一個鐘
一落床鬆左7-8成. 頭先照如常做家務添.不食西藥住,仲有一線生機,明還是再去睇針炙.
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-22 23:19     標題: 回復 #47 jojo 的帖子

兩個星期想好返! 不如食多兩轉BBQ好過啦
作者: daimen    時間: 2009-1-22 23:50     標題: 回復 #48 Hello Keung 的帖子

重要食兩次bbq?
昨日同人聊天,條友指注我個身,話我一d都唔似有去預備全馬
唔通真係要keep fit
作者: Charles    時間: 2009-1-23 17:58     標題: 回復 #49 daimen 的帖子

車!又唔係話要跑頭一百名,至在跑完遮。好多燕瘦環肥ge人都跑得完啦,同身形無關。
星期日要大操30K。
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-23 21:47

志在參與又洗乜個個都大操呀 , 我就去閒遊
作者: jojo    時間: 2009-1-23 23:17     標題: 回復 #51 Hello Keung 的帖子

閒遊都快過我啦
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-23 23:48

兩次跑渣打全馬, 我都俾架極樂巴士追住行, 車上的的人經常引誘我地上車
作者: SW5516    時間: 2009-1-24 10:40

QUOTE:
原帖由 jojo 於 2009-1-22 22:32 發表
仲有一線生機
今朝去睇骨科西醫,由11時前睇到2時. 餓到暈.
已經痛到出汁,坐又唔係,企又唔係,面形扭曲,又要行去照x-ray. 來來回回累死
d片,當然佢致識睇. 話咩咩椎盤間突出,打左支針 ...

我都係
由耶誕到依家都未好
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-24 13:13     標題: 回復 #54 SW5516 的帖子

唔怪得之你消除左個幾月啦, 原來養傷.

咁就要訓多d食多d啦.
作者: jojo    時間: 2009-1-24 18:42     標題: 回復 #54 SW5516 的帖子

咪信d黃綠西醫,睇左三次針炙,一針見效,兩針可以跑,三針快到甩臼...好!!明天試下甩臼先
作者: Charles    時間: 2009-1-26 13:17     標題: 回復 #36 daimen 的帖子

昨日跑左約27K,用2hr31min.跟據計時預測完成全馬都要4hr06min.不過腳掌長時間受壓出現痛同麻痺越見嚴重,相信無咁著數,恐怕都要四個半鐘完成.
作者: jojo    時間: 2009-1-26 18:52

土地志在完成個渣馬,但我連完成都好蚊水. 用daimen的計算機再算清楚d, 我時速都不夠10k.  結果都係5小時. 再加上落斜,同跌watt...唉.
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-26 19:03

回復 #57 Charles 的帖子
4個半鐘, 咁即是有差不多成個鐘去影衝線

回復 #58 jojo 的帖子
你跑30k既樂善都同我一樣, 我之前2次全馬都5個鐘多幾分鐘, 即是個計算機幾準
作者: jojo    時間: 2009-1-26 21:13     標題: 回復 #59 Hello Keung 的帖子

檢討左自己身形好耐,先天不足.唔係跑渣馬材料,腿唔長之外, 仲有上下身都好重,對腰及腿好大負擔,點努力都維持咁上下速度. charles/daimen每跑一步,都多過我成呎幾位. 土地身輕,見樂善跑得輕鬆過我 我還是逆天而跑
作者: daimen    時間: 2009-1-26 23:58     標題: 回復 #60 jojo 的帖子

今年的戰略是:
前段慢
中段慢
後段慢
可否做到唔步行
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-27 09:47     標題: 回復 #61 daimen 的帖子

計戰略, 我就:
前段慢
中段行
後段坐巴士
咁就可以早過你到終點
作者: daimen    時間: 2009-1-29 16:10     標題: 渣打馬拉松2009水站位置

d料都唔知真唔真

10公里
4km(近折返點), 8km (近城市花園起點)

半馬
4.4km (西九龍公路近奧海城) , 6.3km (青葵公路近荔景), 7.3km(青葵公路近荔景) , 9.3km (西九龍公路近奧海城), 12.5km (西隧九龍入口)16.2km  (林士街天橋), 18.3km (添美道中信大廈對開), 20.1km (洛克道)

全馬
4.4km (西九龍公路近奧海城), 6.4km (青葵公路近荔景), 8.4km (藍巴勒海峽大橋入口前), 11.4km  (長青隧道), 13.7km (青馬大橋), 15.4km (青馬大橋折返點), 17.2km (青馬大橋), 19.6km (汀九橋), 21.2m (汀九橋), 23.4km (長青隧道), 26.4km (藍巴勒海峽大橋出口後), 28.4km (青葵公路近荔景), 30.4km (西九龍公路近奧海城), 33.6km (西隧九龍入口), 37.3km (林士街天橋), 39.4km (添美道中信大廈對開), 41.2km (洛克道)

http://www.runlover.com/hk/
作者: Charles    時間: 2009-1-29 16:25     標題: 回復 #63 daimen 的帖子

咦!原來有咁多水站ga,3K左右就有,咁隨時都可以食朱古力同gel。
作者: daimen    時間: 2009-1-29 23:37     標題: 渣打馬拉松2009路線影片

條片都幾得意
http://www.runlover.com/hk/?p=240
http://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=607&extra=page%3D1
作者: Charles    時間: 2009-1-30 10:48

昨晚跑左5K,用崩帶札住左腳腳掌,發覺腳板麻痺現象有改善,希望今次work啦。
作者: daimen    時間: 2009-1-30 11:40     標題: 回復 #66 Charles 的帖子

昨晚想跑10k和上落斜,但4k平路就無貨要停
作者: Charles    時間: 2009-1-30 16:48     標題: 回復 #67 daimen 的帖子

咁ge時勢都係咪扯咁盡,跑完10K,第二日都有小小累。比賽前一日只係會慢跑2-3K當係熱定個「車頭」。
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-30 19:21

今日行d簡單山徑, 上行5分鐘就已經扯蝦, 可能最近食得多郁得少, 要節食一下先得.
作者: jojo    時間: 2009-1-30 22:56     標題: 回復 #69 Hello Keung 的帖子

今日睇報紙,有個物理治療師話楂兜前兩星期唔好郁,比肌肉好好休息bor.
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-31 12:16

係馬拉松嘉年華, 有個理大灘位有得測試肌肉爆發力,

以身高體重再用盡力踏單車來計最大力度及平均力度, 兩項都底過最底既10%人均既等級, 納入完全無爆發力,

即是上斜無力, 長途跑唔郁. 上極樂巴士指標非常高.
作者: Charles    時間: 2009-1-31 17:58     標題: 回復 #71 Hello Keung 的帖子

咦!有D咁ge野咩,今朝去攞野時都無留意到,無得玩o下添!
作者: Hello Keung    時間: 2009-1-31 18:57     標題: 回復 #72 Charles 的帖子

係聽朝10點正就即刻有得玩, 遲左就排長龍
作者: Hello Keung    時間: 2009-2-3 20:46

咁既天氣, 又再增加上巴士機會

>>>>>>>>>>>>>>>
二 月 八 日 ( 星 期 日 )
風   : 東 風 5 級 , 離 岸 間 中 6 級
天 氣 : 大 致 多 雲
氣 溫 : 17 至 20 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 70 至 90
作者: jojo    時間: 2009-2-4 10:28     標題: 回復 #74 Hello Keung 的帖子

想縮沙.. 唔跑...唔跑啦
作者: daimen    時間: 2009-2-5 11:23     標題: 摘自"香港跑友網"

http://www.runlover.com/hk/
分享一些心得給初跑渣打的 ching & ctes 們

這項是建議西隧出口如何走法,這方法又是推行第 5 点
不要走捷徑,西隧出口係一個 S形 先上斜向右再轉左,大部份跑手入西隧都係沿著右選邊跑,一直沿著右邊出西隧,這好正常因為近些,但問題係西隧出口係向內彎的,即向右邊斜下的,只係出口約200米有此情况,所以這段係最難走的一段,走完這段才出西隧仲有300米向上走,所以好多跑手要在此行,建議在快到西隧出口向上斜走時,不要貼近右選邊走,越近右越難走,走向中間,甚至中間白線向左,因白線厚起的,踏在上面不舒服的,沿著這路線走向出口,可能多走幾米,但係這裹舒服得多,唔信試一次就知,或者坐車經西隧時留意一下便明白。
作者: jojo    時間: 2009-2-5 11:43     標題: 回復 #76 daimen 的帖子

今年又熱又濕  17-21c (70-90%),唔使跑上西隧,我就上了車啦
作者: Hello Keung    時間: 2009-2-5 14:13     標題: 回復 #76 daimen 的帖子

"越近右越難走", "白線厚起"
自己睇下

作者: Hello Keung    時間: 2009-2-7 09:27

今次比賽, 運動飲料將不像以往般用紙杯盛載, 而是一包包來派.

作者: daimen    時間: 2009-2-7 10:42     標題: 集合地點

大家會在那裡集合和做熱身
CityU 有卡車在麼地道,我應該會在這裡做熱身.
但鄰近不夠厠所
作者: Hello Keung    時間: 2009-2-7 17:01

在漢口道(海防道至北京道之間)做熱身
作者: jojo    時間: 2009-2-7 17:31

七時係hmv隔離的老麥等,5分鐘見到你地就見,唔見我同charles去寄存,後去中間道(即郵局對面)做熱身,該到有厠所小d人.ok?
註:寄存後不帶電話,相機..
作者: jojo    時間: 2009-2-7 17:37

今日好熱呀, 明大致天晴,死得人
作者: Hello Keung    時間: 2009-2-7 18:25

HMV咪係"漢口道(海防道至北京道之間)" , 不過我唔會行過去北京道間麥當當, 人多.
作者: daimen    時間: 2009-2-7 18:40     標題: 回復 #84 Hello Keung 的帖子

在hmv出面每年都有人表演

你地會穿甚麼戰衣

圖片附件: daimen.jpg (2009-2-7 18:40, 41.24 K) / 該附件被下載次數 287

作者: jojo    時間: 2009-2-7 18:42     標題: 回復 #84 Hello Keung 的帖子

我地唔係落去食野,只係等一等就走人啦. 主要寄存後去中間道,7:45等我老大來
大家good luck la 坐極樂巴士同你地say hi
作者: jojo    時間: 2009-2-7 18:53     標題: 回復 #85 daimen 的帖子

嘩!! 背心仔. 沿途有無城大物理治療師幫學生按摩呢?
我都唔弱,咁死熱,都係背心仔,仲要帶帽同黑超,加太陽油,花士令
作者: Hello Keung    時間: 2009-2-7 19:09

黃色個件衫, 方便係網上找相.

我就係hmv到睇表演

歡迎光臨 哈囉~強 (http://www.hellokeung.com/forum/) Powered by Discuz! 5.0.0