哈囉~強

標題: 泰式炒青口 2010/05/02
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
泰式炒青口 2010/05/02

呢日拜完山後無咩o野做,又係煮飯既時候。

屋企有D雪藏青口,見就手就炒埋佢。今次係泰式炒法,只須洋蔥、辣椒、泰式醬料,加上香葉就得,非常方便。

圖片附件: 炒青口.jpg (2010-5-5 10:28, 47.31 K)

頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
青口/蠔雖然唔係咁好食, 但膽固醇底而omega 3含量高, 有助關節, 多食無妨.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
哦..青口都係omega 3! 第一次聽bor
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
青口同三文魚都有相約的omega 3, 只不過青口容易受污染, 唔好食咁多.
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
通常都係會買新鮮蜆來炒,呢日隨手執起有青口就炒青口。
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
註冊 2007-9-12
來自 大不列癲
狀態 離線
回復 #5 Charles 的帖子

肚餓!
係英國成日有一 pack pack洗好烚好的(三包五英鎊,淨青口;兩包5英鎊;含其他海鮮),我通常買來煮白汁意粉or直接煮忌廉湯!好味!
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jenny 於 2010-5-6 07:45 發表

係英國成日有一 pack pack洗好烚好的(三包五英鎊,淨青口;兩包5英鎊;含其他海鮮),我通常買來煮白汁意粉or直接煮忌廉湯!好味!

三包五英鎊 (HK$60)..好平bor.. , 樓上該包係超市都要$30-$40(入口貨).

珍珍: 放暑假...去邊樹玩?
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jojo 於 2010-5-6 09:21 發表

三包五英鎊 (HK$60)..好平bor.. , 樓上該包係超市都要$30-$40(入口貨).

進口貨, 乾淨d
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #8 Hello Keung 的帖子

一盒盒買GE, 話由紐西蘭入口
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
回復 #6 Jenny 的帖子

唉!我二哥都曾經在英國讀書,真係無啖好食,尤其係中菜。要食就要自己煮,所以我二哥練得一身好武功,每次佢話請客都一大班人來。要經常食好o野唯有自己來!
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
來自 大不列癲
狀態 離線
回復 #10 Charles 的帖子

其實家下係英國食咩都有。連中或印式香料豉油普通supermarket都有,唔洗去china town買。
係英國食海鮮唔貴耶,上次我提到煙熏鯖魚兩pack買五英鎊,可以食四次。
而且D蛋真係好好食,我成日煎糖醋蛋yum yum
Jojo,上年年底買左張特價機票(500港紙,來回)六月去哥本哈根四日。之後就邊處都唔去,儲錢去澳洲!
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #11 Jenny 的帖子

又話帶d雞蛋返來做手信既? 咁耐都唔返架.

一係你組隊行英國既毅行者搵埋我, 順便去食蛋.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jenny 於 2010-5-7 04:27 發表
Jojo,上年年底買左張特價機票(500港紙,來回)六月去哥本哈根四日。之後就邊處都唔去,儲錢去澳洲!

有又得去玩..羡慕死人
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
回復 #11 Jenny 的帖子

係呀!其實依週圍都可以搵到好多好o野食。不過我地呢D窮鬼食唔起,唯有都係自己學煮law!
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
來自 大不列癲
狀態 離線
回復 #14 Charles 的帖子

其實係英國只要係屋企煮飯,就一D都唔貴。
舉個例子:兩pack煙燻鯖魚五鎊,分四餐食。然後係Marks & Spencer買意粉套餐(呢度叫Meal deal; 全部係生ge,要自己煮):一包500g意粉(有好多選擇,蝴蝶粉到長通粉價錢一樣)+一樽意粉醬+兩個十吋長地中海麵包都不過係3鎊無錯!係3英鎊!可以食大概四餐個兩條地中海包當早餐食
加埋鮮果蔬菜就好有營養
所以只要忍到口唔出街食唐餐(因為印度同中東一D都唔貴)一個禮拜可以只係用到二十英鎊。
其實我以前係香港成日出去同朋友食飯,花費俾我係英國仲多
一來呢度我又要讀書又要part time根本無咩時間花天酒地,有時真係累到唔想見人二來呢度娛樂相對香港比較多室外唔洗花大錢。坐火車/bus去另一個鎮睇下風景又一日儲到錢就去歐洲玩。就算去pub飲酒,因為大學城有好多school pub, 1 pint (500ml)都不過係兩英鎊

其實富唔富貴,都視乎你對富貴ge定義係咩。
我有大陸及台灣同學超有錢,係呢度住私樓Penhouse, 用ge自然唔洗講啦。但無論如何放假就係寧願番大陸或台灣都唔去其他地方。來左英國十年(兩個都係度讀high school),英文依然同我地香港中學生差唔多。除左中餐咩都唔食。
對我來講,我覺得自己「有」過佢好多lor...而且,我知我畢業後會「有」多過佢好多lor...
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jenny 於 2010-5-7 20:01 發表
...我知我畢業後會「有」多過佢好多lor...

就好啦, 苦盡甘來
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
來自 大不列癲
狀態 離線
回復 #16 Hello Keung 的帖子

希望啦...強!
其實D國台同胞都唔錯,如果食中餐我都會同佢地一齊。
我有問過佢地點解唔周圍去下台灣同胞係因為visa麻煩,國內同胞呢...點講呢,可能因為 One child Policy,所以呢,就呢...
不過香港人都係睇人。來讀Master PhD一般都係為名為利,所以好捱得來讀undergrad就多數係papa mama送出來,同新一代國內同胞一樣,每幾個月就番香港;好似無來過英國咁
頂部