哈囉~強

標題: 希慎健康遠足及跑步賽 2011/03/27
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
希慎健康遠足及跑步賽 2011/03/27

這是一個跑山路線好但主辨機構就好差.

先說比賽當日

7點前到九龍塘集合點, 見有人排隊, 由衣著看來都知道是比賽參加, 雖然無任何指示, 照排. 有人來點名, 問姓名, 但佢手上人名表並不是排姓名, 找好耐先點到1個名, 推遲了10分鐘才可開車.

由於之前無收過任何程序, 當場又無工作人員指示, 所以去到都知做乜, 仲有1個鐘, 唯有周圍行下睇風景.

差不多起步, 見有人排隊, 行去睇, 原來是拍手帶記錄, 當然去排隊啦. 起步線開始有人聚集, 線前有人拿咪講野, 但站在中間位的我都聽唔到嗡乜, 過時都未開步, 原來有人唔知要拍手帶記錄, 大會係到不斷問緊.

起步了, 起步不足20米就只有1個1米闊路口, 都唔知叫人點跑.

不知為可, 個人跑唔起唔係點發到力, 估計係5日前在運動場跑了10km都未能回復吧. 所以大上斜石屎路, 上斜或上梯級山路, 都只會行.

剛過13k及21k分叉口, 入第一條壩, 就見到有位紅手帶(13k)的跑手在前, 即時細叫了"哩個係21k路線, 紅手帶唔係13k咩", 不過比較遠, 佢應該聽唔到.

到第二條壩, 跑了約40分鐘, 開始留意有幾位跑手差不多速度了, 就以紅黃衫仁兄作假想敵, 兼開路, 因為第三條壩之後係唔知點行.

三條壩之後, 一大段石屎下斜大路, 中途有個工作人員指向上斜的石屎小路, 不久, 發展前面無人, 但右樹林有聲, 見有山徑小路, 入面有人, 我記得有一段路在地圖連虛線也沒有, 應該就是這個位了. 上行了5分鐘, 就聽到小路位有好多叫聲, 當時都估計有人跑錯路, 其他跑手見到就叫住了.

上落完4k左右的林路, 又回到較平垣的山徑, 下雨了, 好在快一步, 林路在未濕都有幾段好跣, 濕左就不得了.

過了吉慶橋不久就接回13k相同路條, 全是平垣泥路, 可以衝衝衝, 就不斷超越13k的後隊.

到最後1k就是大棠渡假營的後門傍邊, 要上最後的一段石屎斜路, 已經無心機去衝, 只是行, 見住假想敵從後追上過頭都無動力去追回, 最後就貼著其後過終點.

成績

大會時間
2:46:21
組別
21公里, 男子, 14-39
組別名次
40/90(+3個未能完成)
男子組名次
65/170(+6個未能完成)

>>>>>>>>
人地雷利都因為大部分人係義工及搞比賽亦唔係受薪工作人員唯一工作, 以至錯誤判斷, 取消了活動. 但Action Asia係專業比賽搞手, 竟然搞到個比賽咁失敗, 簡直離譜. 所以Action Asia已封為我認識的最差比賽搞手.

1. 網頁內容資料不足及資料出錯,
2. 電郵問問題唔想理會, 直至Highlight寫明再唔回就向消委會投訴先回, 但答非所問.
3. 拿物品日, 排約第70人, 竟要超過1小時等候 (e.g. 樂善盃, 去拿物品, 個場30~40人, 5分鐘走得)
4. 比賽日的開步控制不佳, 大部分人都聽唔到大會宣佈
5. 工作人員駐守位置不足, 無說明紅白帶是路標
6. 13k與21k的分叉口指示不足, 有工作人員駐守都無留意或無提示有13k跑手跑錯
7. 終點分配能量飲品欠妥, 21k中遊之後的跑手回到終點已無得飲
8. 跑完都不能即時知完成時間

p.s. 得272個參加21k, 但有58個跑手無報到(出現), 都唔知大會係咪有其他出錯呢

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n318/

又係排長龍

都唔知佢講乜

起步都郁唔到, 等差不多2分鐘

真係開始跑了

排隊啦,無乜人衝撞

後面仲有大把人

好少人超越其他人,好安份

跑跑跑, 個個都好快

剛入麥徑又要離開,上第一條壩

假想敵

第二條壩見有個13k跑手跑錯了

在第二條壩望大欖涌水塘

水站1

第三條壩, 大欖懲教所上面

入林

是日最高位, 圓墩

水站2

下大雨

到吉慶橋了

水站3

最後的上斜路

2小時46分完成

21公里

睇下d獎盃
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n318/
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #1 Hello Keung 的帖子

呢個比賽21K都有成二百幾人玩,加埋13K嗰D,咪成五百人?都幾墟冚喎。我哋上次KOTH都只得四百人左右,機乎一半係人,一半係鬼添。
不過比你彈到一文不值,都係算罷啦。
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #2 Charles 的帖子

21K有214人(+58人no show), 13K有236人(+81 no show), 5K有74人(+28 no show)
Jojo去應該都攞到盃喎, 女子21K 14-39歲組, 第3名只係快我10分鐘. 儲下盃都好丫
女子5K(差不多全平路)冠軍只係29分鐘, 女子13K(好大部平路)冠軍只係1小時15分鐘, 定Jojo可以衝激冠軍添.

至於Charles你個組既21K的第三名係2小時10分, 你都應該有機會有盃既
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #3 Hello Keung 的帖子

champion 5k 29mins 平路的話 >> 真係唔快喎
champion 13k 1hr15mins >> 都係唔快...
不過起步太塞人 , 浪費了好多時間,  
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #4 jojo 的帖子

都唔係全平路, 有斜路但可全跑個種
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #3 Hello Keung 的帖子

要有獎都唔係咁易㗎,每場比賽都總有D勁人落場,又或者因為易有獎而下次會吸引多D勁人落場。

21K相對都幾短,全力跑又真係唔知會有咩成績;不過聽你彈到賽會安排一文不值,都係唔好諗喇。
頂部
cadet
大地主

UID 11100
精華 0
積分 244
帖子 244
閱讀權限 99
註冊 2010-7-1
狀態 離線
回復 #1 Hello Keung 的帖子

好同意你既comment. 尤其系唔覆email. 上年底报左大屿山6k比赛,sent email 问小小问题,没人覆,但系就不停收到d广告叫你帮衬一间strechinge 公司,话运动前后做stretching 如何如何好云云。激死。
頂部