哈囉~強

標題: 唔跑又跑的渣打馬拉松2012 2012/2/5
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
唔跑又跑的渣打馬拉松2012 2012/2/5

本來有人誓神劈願話唔玩渣馬,點知最終都要落場。原先都有D期望今年成績,點知繼樂善盃重傷後,農曆年又重感冒到開唔到聲。由樂善到渣馬兩個月內最長一課操練都只得30K(重係病緊果陣),其餘都只係10K、8K,所以都只係諗唔好太慢完成就算。

今年係參加挑戰組,起步時間6:45,所以去到都好似無咩做熱身就已經趕住去起步點。本來落住微雨都已經停咗,但都放棄帶太陽鏡同用太陽油。槍聲一響後都要分幾鐘至過到踏板,跟住人跑慢慢調節。今年早段塞人現像無咁厲利,可能係挑戰組關係,所以10K約55min都快咗1分鐘,不過對腳開始有D累。今年帶備壽司、gel等,一早就開始食定,因為完全唔可以靠渣馬的support。近青馬橋已覺雙腳前掌同腳指有痺痛,上橋可以一路望住對面線有咩識ge人,又可以分散腳痛的注意力,但開始感受到太陽熱力,真後悔放低咗太陽鏡。

半程大約1hr50min,仍然快上年1分鐘,仲可以食到半條蕉,真係恩賜,不過腳痛現像增加,入長青隧道前已影響到盤骨位。比起上年,跌watt現象提早出現,但都要砌落去。到30K約2hr48min,已慢咗1分鐘,跟住都無再睇表。西隧全跑,但出西隧都行咗一百步至有力跑上橋。轉出中環新路勁曬,其實全程一路上都飲好多水。在政府總部外都行咗一百步,直跑到馬師道天橋都係要行上橋至有力跑埋尾後果段。尾段都無上年咁好力,跑入維園衝終點,見個鐘係4hr06min,自己計時就4hr04min。今年咁ge狀態都只係慢上年1分鐘,沿路分段計時都同上年差不多,即係仲有進步空間。
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
只得少量相片。

圖片附件: 駱克道.jpg (2012-2-9 10:23, 74.41 K)

圖片附件: Sogo.jpg (2012-2-9 10:23, 79.75 K)

頂部