哈囉~強

標題: 大嶼100 (Translantau 100) 2014/ 3/14-15
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
大嶼100 (Translantau 100) 2014/ 3/14-15

大魚100可算是今個賽季最後一役,亦是繼TNF (NORTH FACE100) 最難梗的一個賽事,兩者的難度,眾說紛紜。 TNF因天雨關係,難以表現自己最好狀態。可以涯到賽尾,身體還承受到,可算托賴,但為了保險,我都係食定止痛藥。

今年的賽事,主要玩多點新路線,如其中三場KOTH的路線及兩個新100, 本著參與,志在完成,致於有沒有奬項,真係沒有強求,有就當自己BONUS, 亦預左大賽,當然有好多強人落場。

是次星期五晚11:30PM起步 ,有辣有吾辣。起步前的7:00-10:00PM間歇性落雨,都幾擔心落薄刀刃的路況,幸好,起步前又停雨了。

以MIXED TEAM 落場,同權已夾左幾次賽及練習,基本上完成沒有困難,起步時,唔可以快,但又係落薄刀塞人,遇見IZ係前邊,過左兩個萬金油就路路暢通爽晒。

爛頭好冷,不過冷風令我更加精神,落到CP2(22KM)伯公坳,遇到SAM/IVY /IZ / TIGER/GORDEN 好多FRIENDS。

差不多到心經簡林,已經天亮,  唔知點解有鼓動力好想跑,一個箭步唔理隊友標左出去,無右轉去CP3, 差唔多到士多才被人叫著走錯路。真低死。瘋婦般跑回CP3(34KM)。 又遇見SAM/IVY/大華/鐘仔,仲有意外驚喜,見到偶像JANET/STEVE 來,雖然有點突然,不過見到那粒星星,當然要影相,怕一陣已經消失,呢個CP D 水唔夠熱,麵都食唔到。

去CP4狗嶺涌(45KM), 不斷CROSSOVER JANET/STEVE, 有點追星的感覺。 亦見STEVE 落山有點困難。 到達CP4, 仍然撞到SAM/IVY/IZ鐘仔等人到左。 我一貫慣例, 唔多係CP休得太耐, 越耐對腳越硬。 亦好無人性同隊友講 “食快D 呀!!”. 阿SAM: “以後邊個敢找你做隊友!”。

我地好快又起步, 落到大澳, 見到好友EMIL 等, 正呀! 又有相影, 到CP5大澳(57KM), 剛見JANET/STEVE 剛嘟完出嚟, 我地橫掃一輪又走了, 離遠望到那兩粒星, 也越來越近, 由東澳古道中段右轉入上山脊, 山脊路又長又斜, 不經意PASS 左佢地, 到360的停機坪, 原來要行彌勒山的金腰帶, 又回到昂坪的CP6(69KM), 今次的水夠熱了, 食了碗麵, 又同鳯凰山併過, 知道自己腳力開始衰退, 慢慢一步步上天國的階梯。

到CP 7伯公坳(74KM) ,又要一輪補充, 個肚都食到亂晒, 因大會有供應POWER GEL, 都唔記得食左幾多包, 見到牛牛/KK 做十仆, 事前無叫預留食物, 所以都唔好意思過去痴, 而且大會提供的食物都唔錯。

之後的26KM 真係幾難涯, 同半程50K的朋友一齊起步, 一段漫長的南大嶼郊遊徑到南山, 又要去WC拉肚子, 上個山仔涯到CP8(84KM), 個人呆呆地。 但仲有16KM , 意志有點動搖, 老人山!! 慘呀!

芝麻灣又係一個深淵, 轉來轉去也轉不到盡頭, 到了懲教處, 以為直剷去十塱, 點知又要左轉上山路已入黑, 最後CP9(95KM), 都無胃口食, 但要兜上去WC再拉。 行行跑跑終於到石屎路梅窩, 意外地見SAM/EMIL係到等候, 考感動, 仲扯爆我咁滯衝番終點, 終於20:31完成, MIXED 季軍。 

圖片附件: 起點.jpg (2014-3-18 20:38, 114.83 K)

圖片附件: 起點2.jpg (2014-3-18 20:38, 91.92 K)

圖片附件: 起點3.jpg (2014-3-18 20:38, 134.69 K)

圖片附件: 當日的起點 也是終點.jpg (2014-3-18 20:38, 101.49 K)

圖片附件: 伯公坳.jpg (2014-3-18 20:38, 68.13 K)

圖片附件: 昂坪.jpg (2014-3-18 21:05, 92.4 K)

圖片附件: 追星 可以同JANET & STEVE 影相 狗嶺涌.jpg (2014-3-18 21:05, 90.99 K)

圖片附件: 狗嶺涌2.jpg (2014-3-18 21:05, 88.34 K)

圖片附件: 牙鷹山.jpg (2014-3-18 21:05, 129.92 K)

圖片附件: 牙鷹山2.jpg (2014-3-18 21:05, 119.93 K)

圖片附件: 大澳 離遠已經被EMIL 影左.jpg (2014-3-18 21:05, 139.58 K)

圖片附件: 大澳A.jpg (2014-3-18 21:05, 166.65 K)

圖片附件: 大澳B.jpg (2014-3-18 21:05, 167.06 K)

圖片附件: 大澳C.jpg (2014-3-18 21:06, 87.2 K)

圖片附件: 原來要行金腰帶.jpg (2014-3-18 21:06, 212.35 K)

圖片附件: 金腰帶1.jpg (2014-3-18 21:06, 171.38 K)

圖片附件: 金腰帶2.jpg (2014-3-18 21:06, 122.03 K)

圖片附件: 衝線的一刻.jpg (2014-3-18 21:07, 141.19 K)

圖片附件: 衝線的一刻(1).jpg (2014-3-18 21:07, 108.78 K)

圖片附件: 終點合照.jpg (2014-3-18 21:07, 113.44 K)

圖片附件: 終點2.jpg (2014-3-19 07:25, 97.31 K)

頂部
cadet
大地主

UID 11100
精華 0
積分 244
帖子 244
閱讀權限 99
註冊 2010-7-1
狀態 離線
真係好憎d人又靚又叻
頂部