哈囉~強

標題: HK168 2017 (1-3 Dec)
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
HK168 2017 (1-3 Dec)

第三年玩FULL, 每年路線有些唔同. 今次有點新意, 上紅花嶺, 龍山. 時限放濶到46小時.

今年同個新朋友糾纏不清, 斬不斷, 理還亂的哮大爺. 玩到我脾肺腎都謝晒. 幫襯左大夫N次還是藕斷絲連. 臨落塲都拾返劑苦荼我歎止㾗止咳. 天文預測會轉涼. 大會指定風褸唔少得.

星期五傍晚六時才新娘潭起步, 拎左日假, 但下午又唔係瞓得著. 早一晚啪左兩粒安眠都算睏到下.  起步頭都呎呎地. 十場賽十場起步見人都係衝衝衝. 全沒留力. 上仙菇又攬步又跑, 真係勁. 林生就此過左我.

差唔多跑到沙頭角. 見到胡椒大臣, 為何慢了, 跑不動嚒!? 到CP2 見到FOOD ANGEL (FA), 眼前一亮. 趕快食完上路, 一條火光盤着紅花嶺而上. 好靚! 右膝內側開始又有異樣, 還是食定粒止痛葯.

未到馬尾下, 截回林生! 鶴藪CP3, 約30K, 已好肚餓. 食左個粢飯, DANNY 食左個涼瓜牛肉飯充滿力量砌龍山.

粉嶺見到FA 檔攤, 像沙漠中的一點綠洲, 飲飲食食後, 上大刀刃. 右膝側都是扯下扯下, 唔敢太用力. 到林錦CP, 杯麵,又未沖,茶包又要自己拿來沖. 唔等了, 上路.

到荃錦CP6, 太快, FA 才準備開檔, 食左個杯麵, 落甲龍都差唔多天光. 生理要求,  找個地方埋堆.

漫長石屎路上斜接麥9到CP7大欖, 由於CP7,8,9也是同一個地方, 一到CP7, 就見女子第一的HABIBA 已到CP8, 快我地一個CP!!!!CRAZY

抖左都成半小時起步, 又話轉涼, 開始感到太陽熱力. 但好彩都有风, 行大欖郊遊徑都舒服. 到CP8時, 諗住去大棠食飯補給, 所以係FA CP8只是食左少少, 拎左唔夠1升水就閃. 但鬼知改左路去南坑排唔經大棠, 無得食, 仲要就住飲水捱到CP9.

到CP9狂扯左500ML水, 抖左陣向深井出發. 臨到深井, 心想着燒鵝飯同JAY, 果然, 見JAY 同囡囡站在不遠處. 仲請我地食燒鵝飯!! 雖然上晒力. 但途中被條女過左. 返到CP11荃錦坳又入黑, 咁就完了60K 大欖段.  體力有點降, 係連姐買左兩杯熱荳漿, 食過茶葉蛋, 見DANNY 龍門段好睏. 第二晚總是難捱. 到铅礦坳, 好似用多了點時間.

本來落場好少CHECK 時間, 但DANNY 話怕個胡椒追到上來, 咁就CHECK 下, 一CHECK, 大驚. 只差半小時. DANNY 話唔好等佢, 突然有氣有力, 我拔足狂跑. 上蓬澳. 落斜時, 有狗追, 瘋癲地跑….. 太和紅橋, 到7仔, 只買左2蛋卷, 一個包一支水就急急上九龍坑, 有個內地男參賽者好明顯唔識路, 跟着我行. 但一半已話好犯睏無力. 那我上先.  跑落桔仔山坳已超過好幾個人.

好快到CP13 鶴藪. 見到健行包塲十仆站, 好親切, 唔多逗留, 去左個厠所, 上八仙天梯. 已遇上好多玩50K的山友. 落平頂坳的樓梯好崎嶇. 要加倍留神. 再上龜頭嶺到衛徑終點站. 再逆走而上, 是168尾聲段. 天開始光. 轉入烏蛟騰, 突然超過晒所有50K的參賽者, 有D 人見到我號碼布驚嘆.

我變身換帽子. 待衝線的一刻. 跑入烏蛟騰遠望, 望到有一位師兄 (後知叫TONY), 原來中途一直CROSSOVER那位.

最後上埋條樓梯就跑去終點方向完!!! 捱兩晚就像去UTMB.

圖片附件: 1 start line at Bride pool.jpg (2017-12-23 15:53, 75.92 K)

圖片附件: 2 Sha Tau kok Road.jpg (2017-12-23 15:53, 383.01 K)

圖片附件: 3 Sha tau kok Road CP2.jpg (2017-12-23 15:53, 44.74 K)

圖片附件: 4 Fanling.jpg (2017-12-23 15:53, 474.78 K)

圖片附件: 5 Fanling HK168 (CP4).jpg (2017-12-23 15:53, 531.75 K)

圖片附件: 6 CP8.jpg (2017-12-23 15:53, 88.45 K)

圖片附件: 7 cp9.jpg (2017-12-23 15:53, 101.76 K)

圖片附件: 8 finish at Bride pool.jpg (2017-12-23 15:53, 1.22 M)

圖片附件: 9 tai mei tuk.jpg (2017-12-23 15:53, 1.05 M)

圖片附件: 10 medal.jpg (2017-12-23 15:53, 706.09 K)

圖片附件: 11 result.jpeg (2017-12-23 15:53, 216.8 K)

圖片附件: tai mei tuk 1.jpg (2017-12-23 15:53, 904.86 K)

頂部