哈囉~強

標題: 咁都可以醫病?
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
咁都可以醫病?

譚輝醫師在香港 - 銅人治療班班
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
下!!! 咁樣醫病好似打小人咁ga 得唔得ga
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
好似係一個有d名氣既人添
譚輝

譚輝先生是國際知名的氣功師,針灸師,作家,詩人,同時也是太極拳師。生於廣東臺山,於 1975 年移居美國麻州波士頓。譚氏自 1982 年開始執業與教授針灸和推拿,濟世救人以及發揚中國醫術于海外。

譚氏師從楊家太極拳第五代傳人朱振舜大師二十五年,並從事于教授楊家太極拳以及氣功之研究。並多次參加中國大陸和台灣等地舉辦之國際太極拳表演。譚氏於 1987 年成立波士頓氣功中心,並開班授徒和氣功治病。隔年又成立了東方文化學院,並組織波士頓氣功代表團訪問了中國大陸多個省市。

譚氏醫學研究有成 , 善治難頑之症。多年來,整合中西醫學理論 , 其診法和療法自成一家而創譚氏療法。此法簡單易學 , 而療效也出人意表。譚氏療法已救人無數 , 並已發揚于世界各地。

譚氏著書立說頗豐 , 有關氣功 、 治病和哲學方面的書: 「 太極導引 (1993) 、「 易筋經 」 (1994) 、「 老子道德經 」 (1994) 、「 譚氏療法 」 (1995) 、「 辟谷:氣功減肥 」 (1996 )。他也寫了幾冊詩集,包括 「 自然之愛 」 (1997) 。部分著作已被翻譯成俄文。 2000 年發展了他的新氣功並取名大鵬功,同時將之著述成書 「 大鵬功 」 。

譚老師於 1997 年完成了他的 「 前世療法:未完成的生命 」 。他並於 1998 年完成了兩本有關治癌的書: 「 地平線上的新希望 」 和 「 蛹化 」 。近年出版了中文版的 「 按診 」 和 「 銅人治癌 」 兩書。

譚老師繼續致力於治病,教學,同時雲遊四海以發揚他的理想。

頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
睇他都幾有把炮...不過什麼銅人治療(打小人)好難令人相信來治病,教人易筋經仲好啦....因為我都想學.
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
可能可以打通埋打通任督二脈呢
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
註冊 2007-9-12
來自 大不列癲
狀態 離線
回復 #5 Hello Keung 的帖子

你估真係任你督咩.會死人架。
媽媽以前教我針灸同拔火罐幫佢醫肩周炎,點知第一落針落錯位兼唔夠力,攪到D血係咁標。
以後剩係夠膽拔火罐。第一次拔都唔係咁好,拔錯會瘀﹐所以呢D千奇咪亂試。
督錯會死都唔定
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
"D血係咁標", 你媽媽真係慘
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
同媽媽放血
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
註冊 2007-9-12
來自 大不列癲
狀態 離線
回復 #8 jojo 的帖子

唔係呀﹐用針灸醫肩周炎呀﹐有用架。最後媽媽係針灸(佢自己)+拔火罐(我負責)+做肩部運動好番架。
所以我淨係識拔罐﹐落邊個位都要MAMI先話俾我聽﹐因為拔錯一樣唔得。
個次落針累到MAMA瘀左一撻呀。 嚇鬼死呀
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
你媽媽有無做下兼職針灸C, 英美國家的醫療費咁高, 應該賺唔少喎
頂部