哈囉~強

標題: 零度觀日! 除夕露營於荃錦坳 2007/12/31-2008/01/01
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
零度觀日! 除夕露營於荃錦坳 2007/12/31-2008/01/01

今季入冬後最凍的一夜, 天文台錄得最低10度, 一個人便往大帽山山腰的荃錦坳露營.

天好黑, 又在林中, 地又硬, 放著營燈及戴著頭燈都好困難去起天幕及幕.

搞掂個營地, 就立即在側邊的檯開爐煮食, 由於氣溫低, 石油氣唔多夠力, 但見附近營友的電油爐火力還像平時一樣的強.

食完個晚餐, 竟然俾隔鄰的上山下海的一個營友認得出, 在上次與黃道益一同在長咀露營, 並相中見過, 由於上次我夜入他早出, 所以我認唔出佢.

今晚個天好清, 由金牛座開始直到小熊座都清楚可見, 但由於要觀2008年的第一個日出, 所以在12點, 叫過Happy New Year, 便預備入營睡覺了.

但是鄰營的部份營友卻閒聊至凌晨2時許, 使的不能完全入睡, 而我亦要在凌晨5時起身準備, 所以只睡了2個多小時.

起身, 坐在營內, 爐在營的前廳, 煮早餐, 食飽一點, 如果唔係, 上到大帽山頂會凍僵.

上到頂, 一路都好多人, 在山頂閘之上, 至少有過百人, 不少都是影友. 大約7時15分, 終於見到日出, 好清晰, 層次分明, 連影幾10張相.

但氣溫實在太低, 只要對手離開衫袋不足20秒, 直情僵硬了, 凍到無感覺, 按掣調教都不能容易做到, 中途有幾次要換鏡頭來影, 更是一項難事.

完全的日出, 溫度亦暖和起來了. 在山頂, 著了6件衫(1風褸連帽另加1帽)2條褲2對厚襪都覺得凍, 但落到荃錦坳又可以回復輕裝了.

在大帽山山頂有人錄得只有0度, 營地在清晨時亦只有2度. 真係凍!

回刑營地小睡返1個小時, 中午前少量煮食, 就執拾回家了.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n159/
.

黑夜起營

食物一覽

咖喱牛肉飯及香草羊鞍

紅豆沙

隔鄰在打邊爐

新年快樂2008年零時

早上5點在營中煮早餐, 食多d上山保暖

大帽山山頂大閘, 好多車

破曉時分

破曉時分

遠眺日出

與08年第1個日出合照

很多人下山了

早上的營幕

隔鄰的營幕

香脆卜卜熱乎乎的牛油法包

隔鄰的糯米飯
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n159/
頂部
flying (Jessica)
大地主

UID 61
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 99
註冊 2007-7-2
狀態 離線
一個人都搞咁多嘢? 是但帶D乾糧都算啦。
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
我算帶得小個種了
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
0度 你著咁多都凍到震,我實凍彊你係大帽山腰,見唔見到國金放煙火
咁近市區,都見到咁多星星 日出好靚
日本牌咖哩飯樣子好吸引,d飯是自己煮?隔鄰的糯米飯都好正
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
荃錦坳睇唔到國金的

因為是在林中, 擋了一d光, 起營時都好黑.

煮飯是好普通既事個喎 有次係大東山, 有人煲雞粥同炸油炸鬼添
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #5 Hello Keung 的帖子

哦...要行到到扶輪公園的開陽地方就見到香港夜景啦

咁夜去到荃錦坳營地,又多樹蔭,好黑呢!!

我只係識用飯煲煮飯,一按即點,點晒
早兩日電視介紹炸油炸鬼,好考功夫borrr. 露營炸完成煲油,羅番去又重,倒左又浪費...
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
個班人應該差不多一星期去一次露營個種, 平均都有50歲.

應該當左郊外係屋企了, 見到有電油爐, 但當時煲粥係用柴燒!
頂部
Jess
常客

UID 421
精華 0
積分 58
帖子 58
閱讀權限 10
註冊 2007-8-8
狀態 離線
小強, 真佩服你這麼冷都可以一支公去露營唔悶嗎?
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
我買整d裝備, 就係方便可以一個人去露營, 一個人行山露營又點會悶呢, 一年上10幾次獅子山都好enjoy架!

不過個營幕底開始磨蝕, 04年年尾用到而家, 唔捱得太耐了
頂部
Jess
常客

UID 421
精華 0
積分 58
帖子 58
閱讀權限 10
註冊 2007-8-8
狀態 離線
回復 #9 Hello Keung 的帖子

獅子山風景幾好架, 有冇見過人攀石呀?去過幾次都係睇朋友攀石.
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
見過幾次, 有情侶攀石兼在崖上掛"同心結"
頂部
SW5516 (董)
百公里地主

UID 2643
精華 0
積分 612
帖子 612
閱讀權限 99
註冊 2007-11-12
狀態 離線
回復 #1 Hello Keung 的帖子

零度

營地都得 2 度

點睏呀
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
營地得2度都唔成問題, 附近嘈吵才會無得訓
頂部
SW5516 (董)
百公里地主

UID 2643
精華 0
積分 612
帖子 612
閱讀權限 99
註冊 2007-11-12
狀態 離線
回復 #10 Jess 的帖子

獅子山我都好想行
未行過
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #8 Jess 的帖子

其實hea下hea下,露營好快半日半日咁過
小強成日走過隔離social 同睇人煮野食, 見佢都唔會悶啦
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #15 jojo 的帖子

都係咁arm有個人認得我的人, 才睇有乜野裝備同學下野遮 , 一個人露營係好輕鬆架
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #16 Hello Keung 的帖子

係borrr, 清晨時份,你有沒有見到霜呀
都過左聖誕,都要放過聖誕hello kitty係天幕
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #17 jojo 的帖子

太乾燥了, 所以無霜, 但係可以灑水做人造霜既

o個隻笨不是"聖誕hello kitty", 我俾左個名佢, 叫做"收禮物的門神 Hello Keung" , 會出現係聖誕至元誕的露營中.

頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #18 Hello Keung 的帖子

仲要同個公仔改埋名添,露左兩次營,但一份禮都收唔到borr,那要改名為"貼錯門神 hello keung" lou
頂部
Jess
常客

UID 421
精華 0
積分 58
帖子 58
閱讀權限 10
註冊 2007-8-8
狀態 離線
回復 #11 Hello Keung 的帖子

掛"同心結"會唔會係我個朋友呢真犀利
頂部
Jess
常客

UID 421
精華 0
積分 58
帖子 58
閱讀權限 10
註冊 2007-8-8
狀態 離線
回復 #14 Limlim 的帖子

條路都唔難行, 上到頂有舊大石可以坐下hea下, 幾舒服ga
頂部
Jess
常客

UID 421
精華 0
積分 58
帖子 58
閱讀權限 10
註冊 2007-8-8
狀態 離線
回復 #15 jojo 的帖子

有朋友作伴當然可以hea下hea下, 但自己一支公就要好懂得enjoy, 小強你老時實唔會做獨居老人.
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #22 Jess 的帖子

人生難得清閒,我都想好頹癈地在營內hea一個下晝。只要每日做到死下死下就會懂得enjoy。
頂部
Jess
常客

UID 421
精華 0
積分 58
帖子 58
閱讀權限 10
註冊 2007-8-8
狀態 離線
回復 #23 Charles 的帖子

你25/26號hea左啦還有好朋友相伴應該好滿足好幸福啦!
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
攝位, 同上山下海的人影左一張合照, kitc用菲林機Olympus OM2N來影, 夠classic, D相好靚

P.S. 前面訓底就是kitc, 注意, 無帶長褲去露營, 係30~31去灣仔camp完再入黎踏第2場, 在10度以下都係短褲, 仲話全靠件化骨龍Jacket喎, 頂得住!

頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #25 Hello Keung 的帖子

衫褲都係薄eat eat o者. 咁都頂得順
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
兩件衫+1件風褸, 再+有兩條褲架, 其實係凍到震緊, 但d野已經pack好晒喇
頂部