哈囉~強

標題: 元荃古道 2007/03/18
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
元荃古道 2007/03/18

天氣報告話有雨落, 但原來只是陰陰天, 14度的天氣, 行得很舒服.

由地鐵上到荃灣港安, 9:45am 就到往元荃古道的入口的山徑了.  

有另一班朋友話今日都行元荃古道, 見有一大班人在入口處起步, 仲以為是佢地, 不過一路上都不見佢地蹤影.

上到石龍拱, 就見到有一個狗主聚會, 我地幫了佢地影合照, 佢地亦幫我地影. 看來有團友比較趕時間, 無乜點休息便繼續起行.

用左個半鐘頭就到清快塘的入口, 如果用30分鐘就可以到深井食燒鵝, 不過我地都未受誘惑.

12:45pm 便到大棠了, 共用了3小時.

路線: 荃灣 -> 石龍拱 -> 清快塘 -> 大欖自然教育徑 -> 吉慶橋 -> 大棠

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n120/

元荃古道, 荃灣入口

門口狗

不斷上斜

石龍拱有狗主聚會

全人合照

蓮花山的古石滑梯

條路太斜, 急步下往清快塘, 仲舒服

清快塘, 可以下往深井食燒鵝

竹林間道

吉慶橋

大棠

大棠燒烤場
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n120/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
咪話停, 個個好似趕時間,行得鬼咁快! 嘩! 阿德狂跑落斜都被你影到  好彩今日唔係我帶頭
頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
今次在田夫仔又唔正路(行營地個邊), 行外圍, 大約多左1.5km => 14km

趕時間就應該行正路吧
頂部