哈囉~強

標題: 遊魂狀態 ~ 完成旅聯港島50公里賽 2008/11/23
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
遊魂狀態 ~ 完成旅聯港島50公里賽 2008/11/23

這個星期搞家事, 身心疲累, 晚上又睡得唔好, 早上起床,一副遊魂狀態. 不能不打補針, 開了其中一樽老爸遺留下來的蟲草雞精, 一面飲著, 有無邊的思憶. 想想我那麼累,行得幾多得幾多. 好過放棄此賽事.

食過大早餐,又要預備第二個早餐係山頂食. 原來今日好多friends, Charles/Steven, 還有Vincent/Herman/Candy/芬姐個個熟口熟面,又多勁人.都預左無獎羅.

天文台話今日密雲,稍後有雨. 點知整天又曬又熱. 25公里有樹蔭都舒服,不過沒有心情跑. 而且跑步由始至終都係我弱項. 行行走走3.15小時到陽明,順經士多飲罐汽水.

一上渣甸,畢拿山,勁曬. 更加無心機. 到大風坳遊閒去厠所,又食又影相.

到羅命的引水道,好悶. 但又要硬跑石屎路. 對腳同腰痛到入心入肺. 上山反而轉換下肌肉. 好了一些

上龍脊,卒之都抽筋,間中停下卒下左小腿. 不過都不敢慢, 皆因,有位小姐同我玩纏身玩了好耐. 還是跑到落終點

個個都好好成績, Steven當然又做快閃黨. 一到終點,我就想走人,不過有工作人員話我有優異獎(第八名). 那等埋羅獎先.

行出大馬路乘公車時,見到50-60人保鑣圍住一座佈置得美輪美奐的大宅. 相信係嘉亨戀收成正果.

8:00am 山頂 >11:15am 陽明 >3:25pm 大浪灣 (共7:25分)

圖片附件: [合照,Charles JoJo Steven Herman Vincent] IMG_7681.jpg (2008-11-23 21:24, 53.83 K)

圖片附件: [起步留影] IMG_7683.jpg (2008-11-23 21:24, 52.36 K)

圖片附件: [Jojo and Candy] IMG_7684.jpg (2008-11-23 21:24, 48.03 K)

圖片附件: [齊齊大合照] IMG_7685.jpg (2008-11-23 21:24, 55.13 K)

圖片附件: [有人拿雀籠跑 (非參賽者)] IMG_7686.jpg (2008-11-23 21:24, 40.27 K)

圖片附件: [群山winnie做工作人員] IMG_7688.jpg (2008-11-23 21:24, 61.94 K)

圖片附件: [群山勁人又做工作人員(浪費了,應該出來跑)] IMG_7689.jpg (2008-11-23 21:30, 64.09 K)

圖片附件: [cool一cool 飲支橙汁] IMG_7691.jpg (2008-11-23 21:24, 36.48 K)

圖片附件: [上回salomon比賽,芬姐跌傷,要逄8針,傷口早前感染,日日要洗,今天都來到,仲係有長青組第二. 勁!] IMG_7692.jpg (2008-11-23 21:24, 67.57 K)

圖片附件: [畢拿山,曬死人] IMG_7694.jpg (2008-11-23 21:24, 65.59 K)

圖片附件: [遊閒去厠所後,又食又影] IMG_7696.jpg (2008-11-23 21:24, 51.79 K)

圖片附件: [大潭水塘] IMG_7701.jpg (2008-11-23 21:24, 49.61 K)

圖片附件: [上龍脊] IMG_7703.jpg (2008-11-23 21:24, 51.22 K)

圖片附件: [跑咁慢,居然有獎. 做女著數d.有個靚靚水壺,"越野跑"書一冊,扣針...] IMG_7709.jpg (2008-11-23 21:24, 58.05 K)

圖片附件: [Charles等左我成個鐘啦] IMG_7710.jpg (2008-11-23 21:24, 55.52 K)

圖片附件: [豪門大宅外的保鑣] IMG_7711.jpg (2008-11-23 21:24, 59.18 K)

圖片附件: [一有車駛入,記者一窩風] IMG_7712.jpg (2008-11-23 21:24, 52.96 K)

頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
你都仲有心情跑兼且可以沿途影相

狀態差都有第8, 狀態好個陣, 咪要拿冠軍

而家50k都跑完, 過2個月既42k又點難都你丫
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
搞到七七八八,都出來發洩下. 屈係家會亂諗野
本來無咩mood影,既然行得more,影多點law
女子組頭1-10時間通常相差好遠. 冠軍該個應該4:30內小時完成.我諗都唔使諗.
唉!都未愁完全馬點跑.
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
所以話呢, 影開相就好難唔影.

有時諗住要做好d時間而唔影相, 但到最後都係影左.  
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
上年呢個比賽只係跑30K,所以落場高手唔多。不過今年轉番50K,所以見到好多熟口面ge高手。早一日都仲睇緊醫生,所以都無咩寄望,總之唔好太晏完成就得。
照慣例一早食、再加香蕉、一公升汽水、粢飯一條,飽到上心口。執齊人,影過相後,比賽在不知不覺間開始。人跑我又跑,不過用比較舒服ge速度,大約時速10K,到H40用左1hr53min,Vincent佢地在15K左右已過頭,好快尾燈都見唔到。
離開樹蔭路進入布力徑,矯陽似火,想像上渣甸、畢拉的苦況。一路上發覺今早食過D野消化得好慢,或者係感冒ge關係。去到CP2陽明山莊只係加水同?左條蕉,不過隻蕉要幾乎到渣甸頂至食得完。渣甸、畢拉都係一步步慢速上山。因為好謝。落到大風坳CP3要左個梨,不過只係咬左兩啖,發覺都係食唔落。跑到落大潭道CP4只係加水,連梨都唔?。進入引水道,發覺無幾多能量剩,食左包power gel,有少少反應,盡量跑得幾多得幾多。途中被上山下海的Candy追過。完成7K的引水道,上接龍脊的一大段梯級又是一大挑戰。慢流上去,不過都無人過我頭,相信其他人都同我一樣咁謝。到CP5,無辦法都要坐低用幾分鐘食完個梨至行,當時真幾乎入定。在龍脊都係行多過跑,過左一兩個人(唔同組別),一落到平路就keep住跑多行少,都過左一個人。到最後兩K,D標柱好似隔得好遠,仲懷疑自己行錯路,又驚好似上年咁係呢度拗柴,所以放慢左。最後用剩ge力跑番終點。
完成時間:6hr26min(第27名)
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
真頂癮,上年呢個比賽報ge係高級組,名次排十幾,但如果報公開組就可以排第八,所以今年轉左去公開組,點知D高手又係跟住轉組。如果今年留係高級組都可以得第十名,無計。
出年都唔知點報。
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #6 Charles 的帖子

好明顯係個大會搞得唔好. 點會比人可以揀入邊個組架. 好多時d比賽, 如果符合到多過一個組既要求, 就會入晒咁多個組啦.

你可以用擇銀仔既方式去選擇下年入邊組.
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
回復 #7 Hello Keung 的帖子

基本上兩個組別無咩分別, 只係方便比人走線, 咁樣就可以吸引多D中上游高手. 因為只要走啱線, 就中手都有機會入前三甲. 但咁ge形式多數出現在較少人參加ge賽事, 好似樂善盃就唔使咁分喇.
頂部