哈囉~強

標題: 缺糖倒下! 石崗30k 2008/12/28
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
缺糖倒下! 石崗30k 2008/12/28

一早起身, 食過早飯, 趕時間出門, 就忘記了帶energy gel, 咁就出事.

去到石崗雷公田, 郊野公園間士多倒閉了, 連原本想在此買汽水的念頭都要打消.

人雖不多但起步路窄, 頭1k都係排住隊跑. 此路線第1次行/跑, 只參考報名表資料, 唔知真實地勢. 原來非常知多長上多長落, 平路不足20%. 所以都幾難跑下.

開跑時, 主持人話每個水站都有能量飲品, 但河貝水站就只有清水, 大欖涌水塘及大欖懲教所的能量飲品仲要加水稀釋及每柸得個50ml左右, 斟得慢, 去到水站要等...

在13k就見到第1個男跑手回頭(18k), 而13.5k則見到第1個女跑手回頭(17.5k), 連續都一串人的在跑, 個個都唔係弱者.

去到14k見到小二回頭(16k), 去到14.8k見到Candy回頭(15.2k). 過半程點15k, 覺得好攰, 因為太多上落斜感覺比渣打馬拉松號完了21k時更累.

18k時開始餓, 水站無野食, 能量飲品又少又稀, 唔係點頂得住, 所以連平路都只能快行,

去到22k, 真係頂唔到, 手及上身開始麻痺及抽筋, 下斜都開始行唔到, 時而坐下休息, 20分鐘都行唔到500m, 最終要躺下.

其他跑手經過都問是否需要支援, 之彼得到10幾棵提子乾及1包朱古力, 使到我開始可以慢行, 再問到一班行山人士給了一個麵包, 邊食邊行, 慢慢地回復過來.

去到25k水站, 已經收緊野, 明明都未有耐關水站, 真係再慢d都無水了. 之後5k, 總算正正常常的時行時跑的完成了.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n201/
.
時間狀態
雷公田 - 起點0:00正常
河貝 - 5k0:28部分上斜要急行
大欖涌水塘 - 10k0:56開始攰
大欖懲教所 - 15k1:26無力, 已經辛苦過渣打半程
大欖涌水塘 - 20k2:10部分平路都要行
河貝 - 25k3:1018k時倒下, 路人義助食物
雷公田 - 終點3:45回復體力平路下斜可慢跑
.

起步前見Candy

起步前見小二

其他友人

班獎台

預備

開跑

清潭水塘

見到清潭村

麥徑交接點

10k水站

第1個男跑手

第2個男跑手

第1個女跑手(只影到背)

第2個女跑手

小二

Candy

我都開始回頭了

跑唔到, 行都困難

從跑手得到提子乾及朱古力

從行山人士得到麵包

去到雷公田當然要買特產啦

在終點留影
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n201/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
差唔多包艇
咁多上落,個個人都跑得咁快
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #2 jojo 的帖子

在22k躺下個位開始至少4~50人過左我啦, 1個鐘先完成5k, 唔跑最尾算ok了.

"差唔多包艇", 去邊見到成績.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #3 Hello Keung 的帖子

中途有沒有人閃/放棄?
估下你係唔係包艇o者
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
有大會時間了. 原本係 3:49:38 完成

男子組男子B組
排名