哈囉~強

標題: 第一次出國公幹-新加坡 2011/06/19-23
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
第一次出國公幹-新加坡 2011/06/19-23

第一次出國公幹兼6年無搭飛機, 績左個passport咁多年, 終於開齋了.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n327/

一去到就已經好多野要預備, 第一晚要成4點先可以瞓
.

送機

等入出境處

搭A330

有遊戲機玩

好油的飛機餐

往新加坡

有免費新出底糖汽水(好似係40kcal/100ml,只底小小)

最大的小販街Bedok站的Bugis, 似香港女人街

非常難食的雪糕三文治

細小的酒店房都成HK$1200一晚
.
第二日, 去客到了, 4個人一齊去, 搭左架貴價的士(Benz, 司機著裇衫, 比一般貴一倍), 但其實無話舒適左.
由於瞓得好少, 好累. 晚上, 當地同事帶我地去近聖淘沙的大型商場Vivo City食飯.
夜晚, 老細早瞓左, 我都可以12點瞓, 瞓多d.
.

早餐

酒店對出的公屋商場

中午食海南雞

晚上去了娘惹餐廳

濃味的湯

好大隻蝦

望向聖淘沙

望回Vivo City
.
第3日, 就完全單獨行動, 係兩層lab, 周圍走, 無乜人理我.
晚上7點返回酒店, 就開始整理資料, 近10點先食晚飯, 就在酒店下的food court搞掂.
.

昨今兩日工作地方的入口

係大排檔只會叫燒味飯

好多雀來找食

晚餐食話名係佛跳牆飯
.
早上繼續係酒店整理昨日的資料, 下午去新加坡Office, 又記錄各電腦用品清單.
晚上又係去Bedok站, 在食街搵食, 揀了間唔好食既麻辣火鍋, 仲要每位HK$150 .
.

Office樓下有BurgerKing

Office門口

Office內

食街

真係好是但,找一間

完全唔好食的自助火鍋
.
朝早老細瞓緊, 無乜反應, 趁有私人時間, 就行住跑, 環遊Limau屋村附近的地方.
對當地屋村的感覺, 就像回到20年前香港的屋村, 店舖及設施都有一種簡樸氣息.
回酒店, 做一陣, 就在酒店樓下及機場, 食埋新加坡出名食品 - 肉骨茶, 咖央多士, 喇沙 (之前已食海南雞).
新加坡機場比香港落後, 要用人手去淋植物, 等候室的坐位又多積, 管理較差.
飛機delay, 起飛1個鐘, 遇氣流,  玩過山車, 有幾次離一離坐位, 架機都要兜了小小路飛, 用多10分鐘, 最後, 晚上10點抵港, 12點回到家.

.

屋村內的警局

酒店樓下的肉骨茶

機場內的咖央多士及喇沙

機場內有按摩腳器免費使用

晚餐

圖中機尾的兜一兜位就是遇氣流
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n327/
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #1 Hello Keung 的帖子

等咗咁耐至出post,只得嗰兩行字,覺唔覺自己「吞pop」咗啲呢
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #2 Charles 的帖子

係羅,仲以為好多野寫添
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #2 Charles 的帖子

見d圖未有caption都知無寫好啦

不過都唔好用太多時間去寫了, 加埋都用了成2個幾鐘去搞哩個post, 夠了, 無時間.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #4 Hello Keung 的帖子

麻辣火鍋! 咩你食辣架咩?

無時間 籌備出年ge大事
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #5 jojo 的帖子

工作做到爬係到啦, 邊有你做個d輕鬆工, 一放工就唔洗諗.

我一般食辣, 唔會主動叫辣, 但同事A話好喜歡食辣, 所以有1鍋辣, 1鍋唔辣. 因為另外3個同事唔食食辣, 所以只有我同同事A食辣鍋, 但食多幾下, 同事A話太辣, 頂唔住, 中段得得我1個食辣鍋, 待加多2次水, 淡了才再同事A加入辣鍋.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #6 Hello Keung 的帖子

找番份政府工啦.